Slobodan R. Martinović – Najkraće i kratke priče o ženi

Iz štampe je izašla knjiga Slobodana R. Martinovića Najkraće i kratke priče o ženi.

Već posle dve-tri stranice čitaoci će biti uvučeni u naročiti svet kratkih zapisa koji se rađaju iz posebnih trenutaka, na granici sna i jave, u mešavini fikcije i dokumentarnih činjenica; bajkoviti svet u kome su u istoj ravni grčki filozofi i junaci svetske literature. Autorova komunikacija je polivalentna, on se obraća nepoznatim i poznatim čitaocima, sebi samom i onima kojima su priče posvećene, on je istovremeno u različitim vremenima i različitim prostorima, u elektronima i na papirusu, u mislima i asocijacijama i u realističkom svedočenju. Sve to obasjano je lakoćom pripovedanja, humorom kojim se blaže ozbiljna saznanja, vedrinom sveže poetske imaginacije (neke od priča su gotovo pesme), zanimljivim dijalozima, nepretencioznim citatima pročitanog/doživljenog/izmaštanog.

NA KAFI U KAFEU „KAFKA“

Ona je već bila unutra kad se na vratima pojavila njegova skromna želja da popije kafu u kafeu Kafka. Grickala je praline s celim lešnikom (bademom? nije se videlo s vrata.); pila je čaj od nane (ali je to sigurno bio čaj od kamilice pošto nane kod Kafke nije bilo/ali to sigurno nije bio zeleni čaj, pošto bi joj od njega bila muka.) On je seo pored nje kao da radi nešto uobičajeno i ugovoreno; kao da je ne vidi prvi put (ili je samo svaki put gledao kao da je prvi put vidi?).
Naručio je kajsijevaču, ali se pred njim nađoše kleiner Brauner i Pernod (mora da je upravo to i naručio.). Sa dvaju zidova kafea Kafka ih je posmatrao istim, radoznalim (začuđenim?) pogledom.
(Prećutaću da su ih sa zidova gledali i Hanna Schygulla i još neki zanimljivi likovi; to nije važno za ovu priču.) Scena je bila skoro ambijentalna: ispod njih beše zamak i bili su u procesu.
I taman kad gledaoci pomisliše da tu nešto fali, iz njene tašne izmile zelena buba.

ZAPIS IZ LEŽALJKE

Zavalio sam se u ležaljku; s moje desne strane – trešnja sa svojim prezrelim plodovima koji samo što ne počnu da krvare; s moje leve strane, malo niže – obogaljena šljiva, udova otpalih od tereta roda; iznad moje glave kupina još čeka svoju boju i svoj purpurni sok; listam novu Brankovinu, a na naslonu za ruke, nadohvat ruke, leže mi kafa i sok od višnje (prestao sam da pijem, nedavno, čvrsto!).
I onda se setih da ti danas nisam poželeo dobro jutro; ali se, onda, setih i da još mnogo dana leži pred tobom (a možda i pred nama); ispraviću grešku, mnogo puta, nadam se. I upitah se (o, večna, večna moja upitanost!) da li me na moj nehat i tebe podseti sve to voće raznog vida i uzrasta (na travi i na grani) ili moja keruša Luna, vučica takoreći (neverna vučjem brlogu), što se iz dosade šunja i liže i gura njuškom moju bosu nogu.
(Ti ležiš opušteno, polunaga, u svom krevetu, i čitaš ove moje redove, prepoznajući svaku reč.)

APEIRON

Apeiron; mišljaše on, Anaksimandar, da je time (mudro) imenovao nešto večno; što stoji; ne menja se; iz čega sve biva; u šta se sve vraća; misao živa i nepojmljiva (nešto poput Ding an sich11 onog pruskog Škota?); a opet: nešto što je jasno i kad reč zafali (?); znao je, izgleda, za muku s rečima, logoreično kad krenu…
I na šta je mislio, budite pametni!
(Apeiron? Ma mislio je na ženu!)

Slobodan R. Martinović rođen je 1965. godine u Lazarevcu. Diplomirao je na Pravnom i na Defektološkom fakultetu u Beogradu. Na Pravnom fakultetu u Beogradu je i magistrirao i doktorirao. Piše poeziju, aforizme, humoreske, kratke priče i dramske tekstove. Do sada je objavio pet zbirki pesama – Jednostavne pesme (Liber, Beograd 2004), Jasne stvari (Liber, Beograd 2016), Zapisi o VV (Alma, Beograd 2017), Groznica (Presing, Mladenovac 2018) i Mali opis ljubavi (Presing, Mladenovac 2018). Pored toga, zastupljen je i u više zajedničkih pesničkih zbirki, a poeziju je objavljivao i u više književnih časopisa. Kratke priče i humoreske objavljivao je u Ošišanom ježu (Beograd), ABV hronici (Lazarevac) i u više književnih časopisa. Aforizmi su mu objavljeni u zbornicima izdavačke kuće Alma – Aforističari i aforizmi 2017. i Aforističari i aforizmi 2019. i u književnim časopisima u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, a sa svojim aforizmima je 2018. godine učestvovao na Međunarodnom festivalu humora i satire u Temišvaru. Više puta je nagrađivan za poeziju i kratku prozu. Živi i radi u Lazarevcu.

KNJIGA SE MOŽE NARUČITI PO CENI OD 600 DINARA.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login