Lana Veljković – Korak ispred snova

Iz štampe je izašao pesnički prvenac Lane Veljković Korak ispred snova.

Lana Veljković rođena je 2008. godine u Beogradu. Odmalena je zainteresovana za razne vrste umetnosti. Pored pisanja, bavi se i folklorom, glumom i slikanjem. Aktivnije je počela da piše u petom razredu osnovne škole, uz veliku podršku porodice, prijatelja kao i nastavnice srpskog jezika. Do sada osvojila je mnogobrojne nagrade i učestvovala na raznim festivalima za decu.

U ovoj zbirci sabrana je većina nagrađenih Laninih pesama. Početak čini pesma ,,Crvena mašna“, koja odslikava dve velike Lanine ljubavi – poeziju i folklor. Poslednja pesma je „Na krilima sreće“, kojom nam Lana poručuje da sanjamo, maštamo i letimo na krilima sreće. Između ove dve pesme, ugnezdile su se pesme o porodičnoj i mladalačkoj ljubavi, o prirodnim lepotama i brizi za životnu sredinu; pesme o snovima, uzletima, igri i detnjstvu; pesme o duhovnim vrednostima, tradiciji i rodoljublju, kao i pesme koje ističu vrednost knjiga, čitanja i pisanja. Lana nas vodi kroz svoj mladalački svet snova i jave, vraćajući nas u bezbrižnu mladost, punu poleta i ljubavi prema celom svetu. Uživala sam u radu sa Lanom, u njenim stihovima i idejama, u oduševljenju kada putujemo na festivale i družimo se sa velikim piscima i mnogim drugarima, koje povezuje ljubav ka lepoj stihovanoj reči. Pred vama je knjiga koja vas poziva na sanjarenje i pesničko druženje, kaže Lanina nastavnica srpskog jezika i književnosti Snežana Stojanović koja je priredila zbirku.

Tode Nikoletić, pisac predgovora „Avalska sanjalica“ ovako govori o Laninoj poeziji:

Misao da se pesnik ne postaje, već rađa, koju je stihovima iskazao Pablo Neruda, potvrđuju i pesme Lane Veljković u zbirci „Korak ispred snova“ koje su odraz njenog došaptavanja sa svemirom. Lana svojom poetikom objašnjava neobjašnjivo i svojim senzorima srca, jednostavno, kao cvet što cveta i pleni svojim miomirisom i bojom, dočarava lepotu jezika, koji izvire iz njenog emotivnog bića. Ritmičnost, slikovitost i osunčanost pesmama su harmonija koja pleni svakog ko u sebi nosi dete. Lana je princeza lirike koja stihovima objašnjava sebe zvezdama, sanjalica koji stvara bezbrižan svet vedrine, krilati svitac koji svojom lirikom osvetljava sve one koji su tužni i zabrinuti, one koji žure u svet odraslih pa zaboravljaju da budu deca, one, kojima je sve malo i sve je ništa. Ona stihovima pesme „Rastem, ne ometaj“ rečito i jasno oslikava putić da polete u detinjstvo i nauče kako da budu srećniji, bezbrižniji i zaneseniji…

LETI KAO PTICA

Zamisli i leti,
kao što ptica nebom plavim proleće.
Slobodno,
u čudne visine,
podigni se mislima svojim,
zamahni i beskraj oseti.

Slobodno plivaj kroz oblake bele.
Odvoj se od tla,
Pusti da sve oko tebe bude slobodno,
I da ti oči putovati požele.

Budi ptica, zalepršaj krilima,
Jer ptice ne znaju za brige dole.
Iz njihove perspektive tuge se ne vide,
zato budimo ptice što život vole.

Jer, čemu život zarobljen u kavezu?
Provedimo život slobodno
S pticama u savezu!

KNJIGA SE MOŽE PORUČITI PO CENI OD 500 DIN.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login