U prodaji novo izdanje legendarnog romana srpske i jugoslovenske književnosti – Crveni kralj, Ivana Ivanovića

Ivan Ivanovic - Crveni kraljU prodaji je novo izdanje legendarnog romana srpske i jugoslovenske književnosti – Crveni kralj, Ivana Ivanovića.

Roman kome je ovo ukupno sedmo izdanje prodat je u tiražu većem od 50.000 primeraka. U pitanju je zabranjivana knjiga, zbog koje je pisac ostao bez posla i uvrstio sebe u red jugoslovenskih disidenata.

Knjiga kroz začetke korupcije u jugoslovenskom fudbalu govori o porodiji morala, ličnog i javnog, licemerju društva koje je tvrdilo da zastupa malog čoveka, radnika i seljaka. Pa upravo suprotno, kao da je nastojala da baš običnom čoveku stane na put i zaustavi ga u ostvarivanju snova. Kroz knjigu, čitalac uviđa da se ama baš ništa ni u današnje vreme nije promenilo.

O knjizi je novinar Politike napisao: „Crveni kralj zabranjen je sa obrazloženjem da vređa komunistički moral. Nije uvažena ekspertiza Vuka Pavićevića, kao ni mišljenje tadašnjeg predsednika Udruženja književnika Srbije Dragana Jeremića, koji je napisao da ovaj roman u stvari brani komunizam. Autor je otpušten sa mesta
profesora gimnazije u Kuršumliji. Oslobođen je 1975. godine, međutim posledice je trpeo dugo, čak smatra da ih trpi i danas. Za Ivanovića su se u to vreme zalagali Branko Ćopić, Erih Koš, Desanka Maksimović, Borislav Pekić, Dragoslav Mihailović i drugi pisci, kao i kritičari oko „Savremenika”– Ivan Šop, Predrag Palavestra, Dušan Puvačić, Pavle Zorić, Predrag Protić. I pisci iz inostranstva protestovali su zbog proganjanja pisaca u Titovoj Jugoslaviji.“

Knjiga se sa popustom može naručiti po ceni od 450 din.

NARUDŽBENICA:

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login