Put ILHAMA – Promocije u Tuzli i u Travniku

esma travnikPetoknjižje Ilham, autorice Esme Bandić, u izdanju Društva za afirmaciju kulture Presing, Mladenovac, putujući iz beogradske štamparije, dolazi u ruke čitatelja, prezentirano nakon Sarajeva, na promocijama u Tuzli i u Travniku. Na poziv Bosanskog kulturnog centra Tuzla , 13.11.2014. u Plavoj sali, a u Travniku u velikoj sali Općine, u okviru Dana Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka, u organizaciji BKZ Preporod, 19.11.2014. održane se uspješne promocije Petoknjižja.

Promotori Anto Zirdum, književnik, član predsjedništva Društva pisaca BiH, i Ermin Čelenka Skomoranin, predsjednik Udruženja književnika „Abdulvehab Ilhamija“, zainteresiranoj publici govorili su o pet knjiga koje čine ovu cjelinu, o tematskim i idejnim aspektima, ističući duhovnu notu Ilhama, što se prelama kroz romane „Misterija“, „Simfonija Historije“, zbirku pripovijesti „Potomcima dah za voljenja“, zbirku poezije „Kap uhvaćena u Pehar Ljubavi“, te reminiscencije „Dragulji uz Dragulje mudrosti“. Teozofski, sufijski i suvremenoknjiževni plan se prepliću u Petoknjižju, te je promotor Ermin Čelenka Skomoranin pažnju posvetio ilhamovskom gledištu, a književnik Anto Zirdum teozofskom, dok su oba promotora istakla izuzetnu književnu vrijednost ovog neobičnog i nesvakidašnjeg pothvata.

U Travniku uspjehu promocije doprinio je i narator Enes Škrgo, koji je nadahnuto pročitao nekoliko odlomaka iz Petoknjižja, dok je u Tuzli autorica preuzela tu ulogu.

Moderatori su bili: u Tuzli pjesnik Nihad Mešić River, a u Travniku predstavnica Preporoda prof. Aida Ramčić- Salkić, dipl. oec.

Promocije su završene obraćanjem autorice Esme Bandić, i čitanjem odlomka iz romana na kojem radi, s obzirom da se tu kriju neki odgovori na pitanja što ih dobija od čitatelja, da „objasni“ porive i simbole svojih djela.

esma tuzla„Objašnjenje je teško, ali je istinito, i umilno, kao planinski vijenac da se otopio u prsima, pa se zemlja raspršila i iz praha iznikao samo cvijet.

Šta su očekivali neki, kakav cvijet da proviri iz ove boli? Kakav, ako ne Ljubav? Ona ljubav koja izjednačava početak i kraj, i čini ih mirisom neobjašnjivim.

Tako je, objašnjenje je u neobjašnjivom mirisu. Zar je iko ikada shvatio Salomona? I zar je neko mogao reći da je Sulejmanova, a.s., mudrost uplivala u um kao pitko piće?“

Posebna draž koju je istakao moderator Nihad Mešić River, pjesnik iz Tuzle, pozdravljajući glavnog urednika Presing izdavaštva, Predraga Milojevića, jeste i ta da ovo Petoknjižje svojim promocijama okuplja narode, religije i sve ljude dobre volje i otvorenog srca, a što je već potvrdila široka publika zainteresirana za duhovnost, na šta su skrenuli pažnju i promotori Filip Mursel Begović u Sarajevu, te Anto Zirdum i Ermin Čelenka u Tuzli, i u Travniku.

You must be logged in to post a comment Login