Presingova izdanja

ROMANI

 

Hod kroz… – Zoran Kojčić
Zoran-Kojcic---Hod-kroz-100U doba nakon razornog rata ljudi i bogova, paralelna poglavlja ovog romana govore o različitim sferama nekolicine svjetova. Priča prije svega prati Amona Markovskog i njegova nastojanja da pobijedi Smrt, a potom i nekolicinu sporednih likova koji se pored Amona pokušavaju boriti sa svojim osobnim smislom ili besmislom življenja. Počevši od fragmentarnog prikaza uzaludnosti Amonova života, priča se kreće preko platonovskih dijaloških formi Amonovih potomaka, sve do epistolarnih epizoda koje oslikavaju emocije i porive glavnih junaka.
NARUDŽBENICA

Tajna – Esma Bandić
Esma-Bandic---Tajna-100Stilistički i jezički gledano tekst Tajne je perfektan. Ma koliko zvučalo kao opće mjesto, kad budete čitali knjigu, tada ćete i pojmiti svu jakost organizacije jezičke građe. Ta dimenzija zapravo je i najvažnija u valorizaciji književno-umjetničkoga djela i ovdje je jezik doveden do vrhunca kojim će mu se omogućiti da zakorači ka pragu estetike. Mnogobrojni efekti upotrebe riječi putem metaforičnog, alegorijskog ili paraboličnog kazivanja formirat će posebnu sliku svijeta umjetničkoga djela.
NARUDŽBENICA

Belin put – Lidija Franović

Lidija-Franovic---Belin-put-100Roman govori o teškoj borbi da se prevaziđe različitost u jednoj zatvorenoj sredini, prateći beg glavne junakinje Bele iz rodnog mesta i porodice koja nije imala razumevanja za njen neobičan izgled, do sreće koju traži i pronalazi među  zidinama gradskog života u Kotoru. I grad, međutim, ima svoje zamke i put koji treba preći nije nimalo lak.
NARUDŽBENICA

Mesi i ja – Borivoje Petković Borivoje-Petkovic---Mesi-i-ja- 100Roman u najužem izboru za nagradu Politikinog zabavnika za 2013. godinu. Knjiga pisana u maniru starih jugoslovenskih književnih hitova za decu. Ovo je priča o dečaku kome je argentinski fudbaler Mesi zamenio oba roditelja. Odrastanje u neobičnim porodičnim odnosima, sa roditeljima koji su na ivici razvoda ume da bude frustrirajuće. Jedino što funkcioniše kako treba je fudbalski klub Barselona i dečak provodi vreme u maštanju o najboljem fudbaleru na svetu.
NARUDŽBENICA

 

Pješčani fragmenti – Vladimir Fuerst Vladimir-Fuerst---Pjescani-fragmenti 100Godinama naizmenično osporavana i uzdizana, Jugoslavija je na kraju doživela krah. Međutim, da li je moralo tako biti? Vladimir Fuerst nudi alternativnu, satiričnu verziju događaja koji su, da je u nama bilo više duha, mogli trasirati bolje rešenje narodima južnoslovenske zajednice.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

Faktotum i priče – Vladimir Krstović

Vladimir-Krstovic-100U ovoj specifičnoj knjizi čitalac će pronaći mešavinu panka, seksa, Despotovca, Peći i Beograda. Krstović priča o izopačenostima okruženja, banalnostima provincijskog života, sukobu sa porodicom, te prevarantskom ambijentu u kome egzistira današnja književnost. Kroz njegov život defiluju žene, alkohol, ludi psihijatri. Pisana britkim stilom, podseća na stare američke majstore reči.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

Nepoznati i grad – Zoran Ilić 

Zoran-Ilic-Nepoznati-i-grad 100Kratki fragmentarni roman “Nepoznati i grad” jeste priča o odrastanju, o gradu i dečaku, tinejdžeru koji spletom životnih okolnosti mora zauvek da ga napusti i preseli se u drugi grad. I sve se to dešava u godinama koje su obeležile prošli vek, koje su obeležili rokenrol i iskrcavanje prve ljudske posade na Mesec.
RECENZIJA
KNJIŽEVNI PORTRET
NARUDŽBENICA

Vodeno telo – Milan Subotić Milan-Subotic-Vodeno-telo 100,,Vodeno telo” obiluje religijskim elementima, počev od mitskih i mitoloških, posebno zastupljeni u srpskoj mitologiji, zatim budističkim i hrišćanskim. Knjiga je jedinstvena i iskače iz zglobova, kao vreme kod Šekspira. Ne možemo je svrstati u dečiju književnost, mada poseduje mnogo odlika, a ni u književnost za odrasle, da se tako izrazim pa je najpribližnija komparacija sa ,,Malim princem”.
RECENZIJA
NARUDŽBENICA

Brod duhova i princeza blogova – Nataša Atanasković

Natasa Atanaskovic 100Natašin roman je vid suočavanja ritma i pravila koje nosi postojanje virtuelnog sveta sa instinktivnim, iskonskim, prirodno nametnutim ritmom samospoznavanja i prilagođavanja u svetu prirodno-društvenih zakona i promena. Povremeno se čini da je svet tehnologije sigurniji likovima romana, jer je to čovekov izum, za razliku od stalnih, cikličnih nepoznanica prirodno-društvenog okruženja.
NARUDŽBENICA

Ožiljci – Nataša Mijatović oziljci 100Motiv romana vezan je za preispitivanje pitanja o smislu i besmislu svega što nas okružuje, nemoći pojedinca pred upornim i mračnim silama društva i prirode. Čitajući roman, ne znate kakva se nevolja sprema i što se iza brega uvek nešto zlokobno valja, preteći da vas pregazi.
ODLOMAK
KNJIŽEVNI PORTRET
NARUDŽBENICA

Kafa – Miloš Perišić

Milos-Perisic-Kafa 100Priča ponikla sa izvora drevnih mitova, likova iz bajki i verodostojne prošlosti, sva u kompleksnosti ljudskih odnosa, razapeta između tradicije i novog, vere i bezbožništva. Naizgled sasvim jednostavni ljudi, njihova sećanja, unutrašnja utočišta i demoni odraz su jednog naroda, jedne kulture i istorije.
RECENZIJA
NARUDŽBENICA

Istina je tamo negde – Verica Žugić

Verica-Zugic-100Roman Verice Žuguć je inspirisan kućom u kojoj je živeo JJ Zmaj, punom nerazjašnjenih misterija, sa katakombama i tajnim prolazima kojima su prolazili austrougarski grofovi, vojvođanski industrijalci, pa i naši najpoznatiji pesnici. Kuću kupuje tipična predstavnica japi generacije, koju u Futogu očekuje ambijent pravog horor filma.
NARUDŽBENICA

Demoni sveopšteg pakla – Irina Kovandžić 

Irina-kovandzic 100

Naučnofantastični / horor roman o mračnim beogradskim klubovima gde odzvanjaju note koje hipnotišu svakoga ko ih čuje. Nekada najveća pretnja iz sveta podzemlja ima novi hobi: rokenrol. Čudne stvari počninju da se dešavaju, ne-mrtve duše hodaju zemljom, kada tri mlade devojke saznaju više nego što bi smele.

NARUDŽBENICA

Ko ubija taj i krade – Marija Mrvošević (detektivski roman)

Marija-Mrvosevic 100Radnja je smeštena u Beograd i vešto vođena kroz svet zavera i borbi oko nasledstva. Poštujući pravila žanra, književnica prati detektivku u njenim avanturama i potrazi za pravdom. Ali, da bi do nje došla, najpre mora da preskoči prepreke u vidu policije i razreši sa sobom pitanja emocija i ljubavi.
NARUDŽBENICA

 

POEZIJA

Zagrizi život – Snežana Petronijević

Snezana-Petronijevic---Zagrizi-zivot-100Gotovo prihvaćen, a svakako je nametnut, “stereotip” i predrasuda, unapred nas tera da od većine pesnikinja očekujemo patetične i sentimentalne stihove (nekad više, nekad manje uspešne), a na korici Snežanine knjige se suočavamo sa nečim što se u taj sterotip “ucveljene”, “ostavljene”, “prevarene”, “nesrećno zaljubljene” žene nikako ne uklapa. Ali, svakodnevnica pesnikinje nikada nije obična i uobičajena.
NARUDŽBENICA

Ogledala – Đorđe Bogojević

Ogledala se umnogome oslanjaju na sarkastičnu poemu Novembar, kojom pesnik preispituje svoje mesto na domaćoj poetskoj pozornici, kao i svoje mesto u društvu uopšte.
Pri tom, ne štedeći ni sebe ni scenu, postavlja niz pitanja na koja odgovara devalvirajući upravo tu istu pesničku scenu i samu poeziju pred snagom života. Djordje-Bogojevic-Ogledala 100A život, kakav god da je, vredniji je od straha pred žirijima, komisijama i drugim izmišljenim institucijama za ocenjivanje tuđih radova.
NARUDŽBENICA

Ruthless Silence
– Maja Ugrinović

Prva knjiga autorke, Ruthless Silence predstavlja intimni dnevnik jednog bića. Sukobi koji se dešavaju u nama samima, izbori koje pravimo, Maja-Ugrinovic-Ruhtless-Silence 100pitanja koja postavljamo, putevi kojima idemo, zidovi u koje udaramo, jame u koje upadamo…sve to pretvoreno je u stihove i skrojeno u zbirku pesama. Pisana specificnim stilom ne pripada ni formi poezije, ni proze, već potpuno slobodno lebdi kroz veo metafora.
NARUDŽBENICA

 

Izvan komunikacije – Ivana Maksić

Ivana-Maksic-korice-2-222x300

Zbirka je pobedila na Presingovom konkursu za najbolju neobjavljenu zbirku pesama proze ili poezije 2013. Ona predstavlja intrigantan rukopis koji zbog svoje smelosti zaslužuje postojanu pažnju čitalačke publike. Nastojeći da u fokus stavi (ne)mogućnost potpune interakcije, talentovana pesnikinja i prevoditeljka ostvaruje sledeći značajan korak u razvoju svog poetskog sveta. RECENZIJA
NARUDŽBENICA

Razgovori – Predrag Milojević

Milojevic - Razgovori 100

Iz recenzije: “…zbirka je izvedena kao ”priča” o svetu, o ljudskom životu, kao egzistencijalni projekat koji utvrđuje okolnosti čovekove pojave u svetu. Varirajući temu opstanka u nizu pesama, manje ili više obeleženih prisustvom vulgarnih dogodovština u svetu izopštenih, marginalizovanih bića, autor radikalizuje svoju kritičku oštricu, birajući, dakako, anegdotsku građu ”niskih” motiva, prezentujući položaj otpadnika u zajednici u kojoj oni ne nalaze mesta. Osim toga, naslov zbirke implicira pesnika koji je spreman da (pro)govori, da pripoveda, da izvuče iz zajednice upropašćenih ono jedino što se može spasiti, pričanje…”
ODLOMAK
RECENZIJA 1
RECENZIJA 2
NARUDŽBENICA

Nikad odelo nikad kravata – Dejan Radulović

Dejan-Radulovic---Nikad-odelo-100Nikad odelo, nikad kravata jeste svojevrsni urbani krik: šta danas može pripadnik generacije koju su izdali i stari i novi političari, osim da viče koliko ga grlo nosi? Dejan Radulović to i čini: njegova poezija je bez pardona, a egzistencija na margini društva je bobra za život u svom najbrutalnijem obliku.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

Gitarista na Titaniku – Aleksandar Novaković

Aleksandar_Novakovic_100Novaković razara dosadno društveno tkivo, prodirući duboko u srž problema kojima se bavi. Po struci dramaturg i istoričar, autor se ne usteže da implementira istoriju u svakodnevicu i neki poetski ciklusi stoga imaju gotovo epsku snagu. Sa druge strane, imamo sofisticiran izraz u ljubavnim pesmama.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

11 razloga zašto volim kišu – Miloš Ristić

Milos-Ristic-11-razloga-zašto-volim-kišu-100

Knjiga donosi novo osveženje na već probijenom poetskom putu ovog pripovedača, pesnika, esejiste. Teme su i ovde lokalizovane i jasno istaknute u ciklusima, a dominiraju sukobi sa okolinom, usamljenost i ukazivanje na savremene probleme egzistencije i otuđenja. Neki ciklusi su potpuno sastavljeni od ljubavnih pesama.
NARUDŽBENICA

Dijagnoza – Miloš Ristić

Milos-Ristic-Mislim-dakle-nosim-bradu 100Dijagnoza je zbirka pesama koja nastavlja tradiciju: poezija je okrenuta odnosu pravde i nepravde, očaja i lažne sreće, uživanju malih zadovoljstava u kojima je tajna dobrog života.
NARUDŽBENICA

Tazbina – Miloš Ristić

Milos-Ristic---Tazbina 100Tazbina je Ristićeva najzrelija zbirka. Tematski, dominira sukob sa okolinom, te licemerjem provincije i politike. I ovde, kao i u nekim njegovim predhodnim zbirkama, pisac je usamljen, pojedinac koji stoji nasuprot nepregledne mase koja živi sasvim drugačijim životom. Kao sa neke govornice, pisac se knjigom često obraća upravo tom, nerazumnom društvu.
NARUDŽBENICA

Seks, ljubav i ostalo – Miloš Stojanović

milos-stojanovic seks ljubav 100

Knjiga donosi preko 250 strana moderne poezije neobuzdane strasti. Na momente brutalno sirova i uvek bez dlake na jeziku, vraća nadu da umeće starih majstora nije zaboravljeno. Sa druge strane, pisac i te kako ume da pokaže slojevita osećanja. Stojanović insistira na tome da postoje i drugi vidovi stvaranja i pisanja poezije i da način života uslovljava i način pisanja.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

Plemiću – Mirjana Ristić-Stevović

plemicu 100Knjiga sadrži blokove pesama za decu, te iskustvene i pesme inspirisane opštim životnim i filozofskim pitanjima. Izvodi iz recenzije Slobodana Stefanovića: – Njen poetički prostor može da privuče čitaoca nekad i sasvim običnim temama. – Mirjanina poezija pokazuje svu njenu energiju i volju da ostavi svoj trag u poetskom univerzumu.
ODLOMAK
RECENZIJA
NARUDŽBENICA

KRATKE PRIČE

 

Zavičajne priče – Svetlana Radosavljević

Svetlana-Radosavljevic---Zavicajne-price100Prozne tvorevine Svetlane Radosavljević pune su svedočenja o životu i trajanju ljudi različitih nacionalnosti i konfesija koje je autorka lično poznavala ili je o raznim dogodovštinama i događajima posredno slušala od svojih najbližih, rođaka, roditelja, suseda, ali i od slučajnih poznanika, kolega sa kojima je provela radni vek…
NARUDŽBENICA

Portreti, skice – Dragana Ivanović Dragana-Ivanovic-Portreti skice 100

Dragana Ivanović u kombinovanoj prozno-poetskoj zbirci – slika stvarnost u dokumentarističkom maniru i stilski savršenom rečenicom, bilo da se radi o porodičnim pričama iz daleke prošlosti ili o snovima. Spisateljica percipira nadrealni svet prošlosti, kakvog danas više nema, i on kroz postavljanje pitanja oživljava u kratkim pričama punim filozofije, psihologije i promišljanja. RECENZIJA 1
RECENZIJA 2
NARUDŽBENICA

Utočište ranjenih duša – Ladislav Varga

Ladislav-Varga-100

Ladislav Varga se izdigao prometejski: iznad tradicionalne formule, da svaka priča mora da ima vlastiti sistem, gde su uočljivi početak, sredina i kraj. To ove priče nemaju, niti treba da imaju, s obzirom da sam pristup nekoj ličnosti i istini u prostoru i vremenu u poimanju viših ciljeva stvaralaštva uvek mora da bude nov kao biser u školjci.
NARUDŽBENICA

Živjeti dalje – Nebojša Pašić

Nebojsa-Pasic-100Knjiga sadrži priče koje govore o tzv. malim ljudima, koji se u posleratnom periodu dovijaju kako da prežive u rasejanju i izbeglištvu. Govori se o običnom čoveku, ma koje nacije bio, koji se našao gde se našao i sa onim sa čim se zatekao i još treba da je sretan radi svega toga, i što je živu glavu izvukao.
NARUDŽBENICA

Duhovi satire – Vladimir Bulatović

Vladimir-Bulatovic-100Iz recenzije satiričara Milana Todorova: Čini se da na našoj humorističkoj i satiričkoj sceni odavno nije bilo svežijeg glasa. Vladimir Bulatović jeste dragoceno seme za književno validnu kratku pripovetku. Prisutna je ona laka, mladalačka nadmoć nad pojavnim stvarima, onaj vedri nezlobivi sarkazam i ironija koja predmet realnosti čini nama bliskim, ponovno prepoznatljivim, iako košmarno bolnim.
NARUDŽBENICA

DRAME

 

Drame – Semir Gicić

Semir-Gicic---Drame-100Ništa se na ovim prostorima ne događa, što se već nije dogodilo, i Semir Gicić to identifikuje u najboljoj tradiciji ovdašnje komediografije, komično i tragično u isti mah. Nastavljajući glavnu liniju srpske komediografije, Gicić uočava da je pitanje mentaliteta, da čovek pristane na sve ono na šta, deklarativno, nikada ne bi pristao. No, kako taj postupak boli, on mora da napravi brejk, prekid u svom istorijskom (hronološkom) pamćenju, i da započne ponovo, uvek iznova, postupak dokazivanja ispravnosti, i ideološke, i psihološke, svog sramotnog pristanka.
NARUDŽBENICA

I devojčice igraju fudbal – Đurđa Lili Horvat (drame za decu)

Djurdja-Lili---I-devojcice-igraju-fudbal 100

U Đurđinoj interpretaciji mnogi likovi nisu arhetipovi. Crvenkapa nije tako fina i pasivno poslušna devojčica, Vuk kao muškarac nije predator, Baka nije bolesna i bespomoćna, devojčice igraju fudbal, Princeza ne poljubi žabu jer neće da bude čistačica, kuvarica, sluškinja, Pepeljuga nije poslušna i pralja, Romeo i Julija nisu model večne i beskrajne bezuslovne ljubavi.
NARUDŽBENICA

Moskva, Berlin, Bečkroz dramski svemir – Primož Vresnik

Primoz-Vresnik-100Vresnikove drame, povezane nitima tri grada, Moskve, Beča i Berlina, prestonice tri velika kulturna centra, predstavljaju storiju o istrajnosti umetnika i o vrednosti sound and vision, i priču o tome da će se umetnik uvek vratiti, kao duh, kao jedan od retkih koji su uspeli, kao izbeglica iz nacističke Nemačke.
NARUDŽBENICA

REČNICI

Mali rečnik skarednih reči – Predrag Milojević

Predrag-Milojevic-Recnik 100

Jezik skarednih reči čini jedan zaokruženi način razmišljanja i on je pucanj direktno u srce, u kulturu srpskog naroda… ovo je autentični jezik onog narodnog jezgra koje dangubi u pakostima, sitničarskim svađama, raspravama oko međa, podmetanjima i trač-partijama, zavistima i obestima. Na njemu se razmišlja i ponaša, živi i umire.
ODLOMAK
NARUDŽBENICA

ZBORNICI RADOVA

 

Mladi o prozi i poeziji Dragog Tasića – Grupa autora 

Dragi-Tasic 100Rezultat konkursa za književnu kritiku o delu borsko-jagodinskog pisca Dragog Tasića, Presing je objavio u kritičarskoj zbirci Mladi o prozi i poeziji Dragog Tasića. Knjiga sadrži eseje šesnaest kritičara, koji su napisali prikaze Tasićevih knjiga.
NARUDŽBENICA

Zbornik radova časopisa Afirmator br. 1 – Grupa autora 

Afirmator-naslovna 100

Časopis sadrži izabrane radove pesnika, prozaista, satiričara, esejista iz Srbije i celog regiona. U pitanju su autori koji su obeležili književno stvaralaštvo nove generacije, dajući sasvim drugačiji pravac domaćoj književnosti.
NARUDŽBENICA

KNJIŽEVNA KRITIKA I ESEJISTIKA

Tasićevo književno delo – Miloš Ristić 

Milos-Ristic-Tasicevo-knjizevno-delo-100

Miloš Ristić je na sebe preuzeo obiman i zahtevan posao, da napiše kritičko mišljenje za svaku od jedanaest knjiga Dragog Tasića, književnika iz Bora. Ristić osvrte piše afirmativno, ali i kritično tamo gde smatra potrebnim. Eseji su pisani žustrim i poletnim jezikom i predstavljaju dragocen osvrt na delo ovog književnika. NARUDŽBENICA

AFORIZMI

Mislim dakle nosim bradu – Miloš Ristić Milos-Ristic-Mislim-dakle-nosim-bradu 100Knjiga aforizama Mislim dakle nosim bradu sadrži misli o životu, ljubavi, politici. Koristan priručnik za svakoga kome je avantura duha i jezika omiljena tema.
NARUDŽBENICA