Pet romana somborske spisateljice Gordane Blanuše

U prodaji se mogu naći romani Godane Blanuše.

MOGLO JE BITI

Nemica Amalija, na čuđenje sunarodnika, odbija da emigrira u svoju matičnu državu već ostaje u maloj varoši na severu Jugoslavije. Njen život je odmalena pun turbulencija i spoznaja koje su joj donosile veliku bol. Nebojša dolazi kao anđeo spasenja i njoj i njenom sinu pruža ljubav i sigurnost koja im je nedostajala. Vreme teče, godine se jedna za drugom slažu kao pahulje u mećavi. Amalija na samrtnoj postelji neuspešno sinu hoće nešto da kaže ali je smrt sprečava u tome.

Adam sa svojim sinom u dnu bankarskog sefa nalazi staru izrezbarenu kutiju. U njoj su samo različitim rukopisom napisana pisma i stare požutele fotografije nepoznatih osoba. Neizrečena tajna koju je Amalija odnela u grob protresla je Sombor a njenoj porodici okrenula život na tumbe. Kakvu je mračnu tajnu Amalija odnela sa sobom? Šta je to što je sakriveno u dokumentina koja nisu videla svetlost dana toliko decenija? Adam svom sinu Iliji daje prednost da najveće blago ljudskog roda prvi otkrije.

Cena: 600 din.

MOĆ LJUBAVI

Kada dvoje pripadaju različitim društvenim grupama, njihova veza je dovedena u pitanje. Jelena i Mihailo su se jednostavno zavoleli i tu bi priči bio kraj da njihov put nisu preprečili ljudi iz porodice i okruženja koji ne misle da je ljubav najvažnija stvar na svetu. Vodeći računa o društvenom položaju i odnosima moći, sebično gledajući samo sopstvene interese, ne vode računa o sreći svoje dece. Sudbina je, međutim, uplela prste i učinila da nešto nadjača i samu granicu života i smrti na kojoj se junaci nalaze,svojom i tuđom krivicom.

„Čudno je to stanje između života i smrti,između svetlosti i tame.Medicina je napredovala i ušla u mistične sfere mozga ,ali i dalje je to suviše malo da bismo znali pravi razlog i način kako da nateramo um da se prikloni životu a ne smrti. Sve više verujem u znanje starih Grka koji su tvrdili da su pacijenti u komi ostali nekom dužni i da ne mogu iz procepa ni tamo ni ovamo“, govorio je stari neurohirurg koji je već odavno bio u penziji ali kojeg su mlade kolege često konsultovale jer je imao neprocenjivo znanje.Verovao je u neistražene, neimenovane sile i energije koje su poticale iz dalekog, nama nepoznatog izvora. Posmatranje  čovekovog uma poredio je sa kosmosom i postavkom zvezda što ga je često dovodilo u nepriliku kod praktičara. Njegovi vrhunski rezultati sprečavali su da ne bude proteran iz doktorskih naučnih krugova. I stvarno,kada bi otvorio lobanju i u punom sjaju pustio da mozak vidi svetlost operacione sale, on ga je logički postavljao kao centar univerzuma a sve ostalo kao prateće zvezde, planete i galaksije.

Cena: 600 din.

ŠAPTAČICA

Marijana je siroče koje je za kratko vreme ostala bez porodice. Spletom okolnosti i neobičnim darom spasava od propasti mladog vlastelina na čijem imanju služi.Sumnja da je to uradila iz čistog koristoljublja muče gospodara imanja i počinje progon.

Tradicionalizam i vrednovanje „visokog“ društva zasnivaju se na velikim klasnim razlikama a pojam vrednosti svodi se samo na status i titule,sve ostalo prikazivalo se kao svetogrđe i jeres. Da li je mladi čovek spreman da se uhvati u koštac s tim uvreženim mišljenjem,da li je ljubav jača od svega što je tadašnje društvo smatralo moralom i čašću? Je li Marijana vredna tolikog žrtvovanja?

Cena: 600 din.

AGAPE

Devojka uspešno skriva trudnoću od  javnosti i u potpunoj tajnosti rađa dete koje živi samo  nekoliko sati. Njena majka ga sahranjuje na nepoznatom groblju.

Arsenije više od dve decenije u molitvi,isposništvu i monaškom životu traži zaborav. Jedno jutro svoje halje uredno stavlja na drveni ležaj u svojoj keliji i sa malim zavežljajem odlazi iz manastira da se više nikad ne vrati.

Cena: 600 din.

KLJUČ BESMRTNOSTI

Vukovo detinjstvo je proticalo u neprestanoj i očajničkoj borbi za dah. Jednog dana ispred njihove skromne kuće zaustavlja se skupocena limuzina. Sve na gostu odiše otmenošću, elegancijom i luksuzom.Šta se krije iza neznančeve posete i zbog čega su Vukovi roditelji toliko prestravljeni?

Planeta Hanan je izložena nemilosrdnim ekstremima,njen nestanak je neminovan. Veliki Kahan je prinuđen da svoje sinove šalje u daleki međuzvezdani prostor odakle su došli njihovi pra-pra-preci nadajući se da će na njoj naći dragocenu materiju koja ih može spasiti od istrebljenja.

Sveti Savet povera im „Svetinje” koje su dužni čuvati svojim životom.

Zastrašujućim mučenjima kojima su podvrgnuti logoraši u Aušvicu doktor Himera dolazi do tajanstvene relikvije koja ne pripada našem denzitetu.

Šta je to u zvezdanoj noći što zbunjuje Teslin blistavi um?

Cena: 600 din

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login