Izabrana dela Dušana Stojkovića

Iz štampe su izašla Izabrana dela Dušana Stojkovića kao četvrta knjiga u Presingovoj biblioteci OPUS. Na 850 strana, u tvrdom povezu, biblioteka OPUS predstavlja Stojkovićeve pesme, priče i eseje.

Pred čitaocima je naročita poetska i prozna knjiga. U njoj su okupljene pesme, poetska proza, pesničko-prozni i esejistički zapisi, mikropriče, kratke priče, kraće pripovetke. Kao što ne možemo sasvim pouzdano odrediti granicu autorove poezije i proze, ni književnoteorijski rad ne možemo razlučiti od kreativnog stvaralaštva. Često se jedno inspiriše i dopunjuje drugim, onako kako se bibliografija pretvara u biografiju, i obrnuto. Izbor iz esejistike dat je kao treći odeljak ove knjige. U njemu se čitalac može upoznati sa istraživačkim, stručnim, originalnim i dubokim uvidima kojima je Stojković dao značajan doprinos našem književnom i kulturnom životu.

МАСКА

пале су маске
узели смо даске за сурфовање
у небо хитнули оне
на којима су нам жене
сецкале лук шаргарепу душу
стуштили се у тмушу шуме
којом су прогмизале наше одбегле кости
сушти добровољци отромбољених нам срца
тромби наших душевних рушеБина
одушевљена спарушена мала сунца
намрштених нам ноћидана даниноћи
карневалски су нам тешке
маске прозирне
вртимо се у круг
с другим замаскираним телом
дан откуцава
која ће прогутати више (на)слова
онда таЈАц
као када богу спадне
штрумфла и постане паЈАц
ВРтИМО се: циљ је пијац
слепа смо маска
осебимо се тек када видимо још једног себе
оног са мачем спремним да нам се у душу
сјуТри

БИЦИКЛ

Жари је прислонио уз пољски зид свој велосипед. Тати му је придружио свој бициклет. Мој тротинет се загњурио у влати траве. Витман је провукао руку кроз развихорену браду и пожелео нешто надугачко да испева о бициклистичкој железници која би могла змијугаво путевима да одхита у век који је пре два века прошао. Кретање није и не може бити само унапред. Постоје и она унатрашке. И она поребарке. И она уземљена, дубинска. Постоје и она која су у исти мах све то. Потребно је да онај ко их угледа, ако му вртоглавица то некако (доз)воли, види куда ће она одвести онога ко је нешто зајахао. Прошло је – или није – време атова. Прошло је – или није – време тркаћих нојева. Стрипови се нас настанили. Ми смо их расанили и по њиховим таблама ређамо своје коцкице. Један живот – пола коцке, у бољем случају. Иначе, четврт. Сви
су се месеци на сушилу за рубље повешали и лагано шуште у гримизној, гризлијевској ноћи. Ветра хук – човека арлаук. И тако бесконачно.

KNJIGA SE MOŽE NARUČITI PO CENI OD 1500 DIN.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login