Jelena Kostić – Tavan

U prodaji je zbirka kratke proze Jelene Kostić Tavan.

Jelena Kostić je rođena 5. avgusta 1983. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u rodnoj Raški. Diplomirani je filolog (srpska književnost i jezik); piše kratke priče, i zastupljena je u zbornicima kratkih priča. Živi sa suprugom i troje dece u Raški.

POIESIS

Golo žensko telo ležalo je na kanabetu u polumraku nepoznate sobe. Bilo je nepokriveno, okupano jutarnjim zracima. U uglu je sedeo čovek, umoran od burne noći, zagledan u figuru voljene žene. Pušio je duboko uvlačeći dim cigarete. Znao je da će njenim buđenjem započeti kraj dana i u grču je očekivao svaki trzaj nežnog tela. Sreća ga je napustila onog trenutka kad su im se udovi spleli; za njega je prestao život, ali nije mu se desila smrt.

Ta žena ga je otimala od svega što jeste i što je želeo da bude. Katkad bi se probudio u noći i mislio o tome koliko mu je svet postao stran i koliko je više nemoćan da bilo šta promeni. Ipak, u njoj je bilo nečeg onostranog. Kada bi vodili ljubav, svaki put je osećao drugačije, iako su pokreti bili uigrani. Iza svake noći ostajao je utisak druge žene, hiljadite ljubavnice. To mu je pravilo haos u glavi, želeo bi da dokuči nepoznato, a dobijao je samo prašinu u oči. Ponekad bi pred sam vrhunac strastvene igre zastajao, stežući je po obrazima i šizofrenično ponavljajući: „Ko siii tiii?!“ Odgovora nije bilo.

Ono što ga je najviše mučilo jeste njeno odsustvo. Nikako nije mogao da izdrži do narednog sastanka. Dani su se razvlačili kao u usporenom filmu, nemo i bez smisla. Pokušavao bi nečim da odvuče sebi pažnju, uzalud… Njena meka beličasta koža bi titrala u mislima, njeni odsečni uzdasi nadjačali bi bas sopstvenog glasa. Svuda je osećao njen miris, dovoljno jak, a jednostavno osvežavajući, kupao je nozdrve i lupao u damare u ritmu bezimenih koraka.

Jedne večeri, dok je iščekivao njen dolazak, reši da joj saopšti sve ono što oseća, da prekine začarani krug i prepusti slučaju ono što su njih dvoje. Prišla mu je kao da je slutila bujicu reči koje se u njemu kovitlaju. Bio je zbunjen i paralisan pokretima. Pustila je niz jezik sve svoje erotske sokove da ih samo on pije. Zavodila ga vešto i s namerom da je nikada ne zaboravi. Shvatio je da povratka nema, da oslobođenje nije na vidiku i da će uvek biti rob njenih namera, a ona njegova večita ljubav – poezija…

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.

NARUDŽBENICA:

    [wpcaptcha]

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login