Hane Hejgor Viemose – Izjebana do smrti u Amazoniji

Edicija Severno svetlo, knjiga br. 6. Nagrada Montanas Literaturpris na najbolju knjigu u Danskoj 2019.

Roman o egzistenciji žene na relaciji Danska-Island-Amazonija, čija se radnja odvija u svetu gde je važno donositi odluke pa makar one izazvale najtežu patnju.   

Kako drugačije objasniti motivaciju glavne junakinje, koju naratorka u prvom licu vodi iz jedne loše odluke u drugu, bilo da iz neobjašnjivih razloga ostaje uz muža koji je očigledno odbacuje, bilo da putuje na Island u lakoj letnjoj odeći, ili u vrhuncu mladalačke ludosti završi u amazonskim šumama, pretučena, silovana i bolesna od užasnih veneričnih bolesti. Iako svesna da su odluke samo njene, ona ih i dalje donosi na sopstvenu štetu. Na momente brutalno crnohumorna, ova velika priča će vas istresti iz cipela. 

Časopis Information o romanu piše: Srceparajuće okrutno prefinjeni džumbus od romana o seksu, nasilju i krvi.

Weekendavisen: Treći autofikcionalni roman Hane Hejgor Viemose nastavlja punom i neuglancamom vitalnošću već poznati feljton o bezglavom žamoru koji prave mnoge autorkine inkarnacije jurcajući napred-nazad kroz vreme (…) u ovoj knjizi ona  nokautira i zasenjuje sve barabe i ljudske džukele svojstvenim suvereno alkoholičarskim, agresivno zabavnim romaneksnim rukopisom.

Politiken: Smejete se i jeza vas podilazi i ostajete bez daha dok čitate roman o tome kako je to biti majka, pisac, razvedena, zaljubljena (…) velika književna umetnost. (…) U njenoj prozi ima  pulsa, ima nerva, ima dinamike, tako da poskakujete i morate da se pridržavate dok vam se diže kosa na glavi, smejete se, kukate. (…) Halapljivo očekujem nove izveštaje Hane Hejgor Viemose s Islanda i unapred kličem toj prozi i poeziji, koja je iskašljana šlajmarom i isceđena u redovnom putovanju između kopenhagenskog centra i psihotično zelenkaste mahovine magmatskog Islanda.“

Roman se može naručiti po ceni od 700 din.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login