Dragoslav Hadži Tančić – Moje srce pleše na vetru

U prodaji je drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje kratkih priča Dragoslava Hadži Tančića Moje srce pleše na vetru.

Donosimo naslovnu priču:

Moje osamdesetogodišnje srce je običan vučni konj. Držeći se verno njega moje noge izvlačile su polumaraton (15 kilometara), prolećne i jesenje kroseve.
Hvala mu!
Slava mu!
Bojim se da će se ovo drugo odnositi na moju malenkost. Zbog zaokreta dotičnog da bude što i mlađa srca. Izvor i uvir najnežnijih osećanja.
Moj doktor ne nalazi traženi odgovor po ko zna koji put razvijajući moj kardiogram. Ustručava se da me pita mogu li mu pomoći svojim objašnjenjem ponašanja mog srca.
Ja se ne izlećem.
A mogao bih mu reći sve.
Pred vama neću skrivati.
PJAF: izvodi ritmični kas, ne krećući se ni napred ni nazad, već izgleda kao da trči u mestu; PASAŽ: polagano kaska, pri tom kopita podiže visoko, da se čini kako pleše na vetru; LEVADA: podiže prednje noge visoko iznad tla i stoji pod uglom od 45 stepeni, sa izuzetnom kontrolom mišića i u savršenoj ravnoteži;
KURBETA: izvodi niz skokova ne dodirujući tlo prednjim nogama;
KAPRIOLA: skače uvis, sa savijenim prednjim nogama dok ne dostigne najvišu tačku, a zatim izbacuje prednje noge.
S tim figurama odvući će me u nepovrat. A sve je pokupio kada sam ga odveo na demonstraciju osnovnih koraka konjičkog baleta.
Kako mi je samo njištalo u grudima za sve vreme te predstave. Zar to reći kardiologu? Izbegavam skandal, prepuštam se svojoj sudbini. Ispadanju iz sedla svog srca.

Dragoslav Hadži Tančić je rođen 1938. godine u Leskovcu. Završio je Pravni fakultet. Živi u Beogradu. Knjige priča: Tajna crnog luka (KOS, 1992); Smrtonosne i drugolike priče (KOS, 1995); Grčko slovo (Rad, 1999); Mastilo nove učenosti (Filip Višnjić, 2006); U slavu lažnog svedočenja (Beogradska manufaktura snova, 2006); Plesač tanga u ostavci (Književno društvo „Sveti Sava“, 2009); Iz donjeg sveta ljubavi (Gramatik, 2012); Trpljenje priče (Znak, Gramatik, 2016); Traganje za crnom kutijom sna (Znak, Gramatik, 2017); Događaj u botaničkoj bašti (Znak, 2018); Moje srce pleše na vetru (Presing, 2019).   Knjiga poezije: Za spas plagijata (Presing, 2021). Objavljuje u književnoj periodici.

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login