Dimitris Alevras – Poslednja noć sveta

U prodaji je roman švedskog pisca Dimitrisa Alevrasa. Ovo je osma knjiga u Presingovoj ediciji Severno svetlo, koja objavljuje savremenu skandinavsku književnost.

Krajem 1970-ih Simos i njegov drug Aristidis kao slepi putnici beže vozom iz Mađarske. Oni su deca grčkih partizana koji su posle građanskog rata izbegli u okolne balkanske zemlje. Ali život iza Gvozdene zavese u Mađarskoj nije baš dobar. Njihovi roditelji su već i zaboravili predratnu Grčku, ali deca sanjaju o sreći i uspehu u tolerantnoj Skandinaviji.

Do snova je dalek put. Švedska je Simosa dočekala na neobično hladan ali velikodušno švedski način, on se ženi Šveđankom i upisuje dramsku akademiju i konobariše u nadi da će postati reditelj ili pisac. To se nikada neće ostvariti uprkos svim naporima.

Njegov sin pokušava, kao i toliki pisci, i ne samo skandinavski, da rekonstruiše očev život, da ga oživi na osnovu stvari, pisama i dnevnika, pa i jednog nerealizovanog filmskog scenarija čiji su delovi uključeni u knjigu.

Alevras nam u složenom tkanju različitih perspektiva predočava kako se Simodove umetničke ambicije nisu ostvarile, kako je sve što je postigao „samo jedan običan, miran život u društvu blagostanja“.

Pisac je naslov preuzeo oz kratke priče Reja Bredberija, koja je nadahnula i pomenuti očev scenario, priče koja razmatra smisao života pred neumitnom (nuklearnom) katastrofom. „Da li ljudska veličina može da pobedi ništavnost života?”, pita se, možfa i blasfemično, piščev otac kada dobija dijagnozu smrtonosne bolesti.

Dimitris Alevras je još jedan od skandinavskih pisaca čudnog preizmena koji pohodi biografije svojih roditelja, kombinujući to s autofikcijom. To je oživljavanje porodične prošlosti, ali ne na očekivan način i s tipičnim sentimentalnim šmekom. Knjiga će stoga iznenaditi čitaoce navikle na oveštale priče o došljacima koji „naporno rade da bi svojoj deci obezbedili bolju budućnost“.

Bredberijeva priča se bavi krajem života, što je u ono vreme bila česta tema zbog straha od atomskog rata. Alevrasov otac je bio napisao scenario za SF film, koji ipak ima tarkovskijevski šmek.

Alevras na svež način ironizuje mit o društvu blagostanja i toleranciji, a citiranjem predkompjuterskih izveštaja iz bolnice u kojoj mu je umirao otac, zapravo čini najveću reklamu zdravstvenom osiguranju. Šteta što Berni Sanders to nije mogao da iskoristi. Jezik bolničkih izveštaja je u isti mah crnohumorno objektivan i mnogo ličniji od kompjuterskih ukucavanja.

Ova knjiga pada ili opstaje na pitanju koje muči svaku autofikciju: koliko to o čemu pisac piše zaista zanima i čitaoce a ne samo pisca?

ROMAN SE MOŽE NARUČITI PO CENI OD 600 DIN.

NARUDŽBENICA:

    Ваше име (обавезно)

    Ваша е-пошта (обавезно)

    Предмет

    Ваша порука

    You must be logged in to post a comment Login