Andri Snajr Magnason – LoveStar

U prodaji je roman islandskog pisca Andrija Snajra Magnasona – LoveStar, kao deseta knjiga u Presingovoj ediciji Severno svetlo, koja objavljuje savremenu skandinavsku književnost.

LoveStar je zamišljen kao „poslednji ljubavni roman u islandskoj književnosti“. Indridi i Sigridur, protagonisti čistog srca, veruju u svoje tehnološko društvo dok im ne stigne pismo koje im poremeti živote. Naime, idealizovana zajednica, osim što trguje smrću, programira ljubav i odlučuje da ih treba razdvojiti. Sigridur dobija regrutni poziv da dođe u dolinu Eksnadalur, gde se nalazi tajanstveni kompleks, zabavni park, s logom LoveStar. U najboljem maniru Boba Šoa, autsajder će dokazati da ljubav pobeđuje sve.

Le Monde je o ovom romanu napisao:

„Isprva LoveStar Andrija Snajra Magnasona izgleda kao književni NLO uz dašak poremećene političke polemike. Čudno osećanje, međutim, ubrzo se gubi dok nepouzdanost, koja karakteriše piščev stil, rađa duh apsurda. Knjiga je puna referenci na dela Džordža Orvela (1984), Džonatana Svifta (Jedan skroman predlog) i Daglasa Adamsa (Autostoperski vodič kroz galaksiju). I ovde vidimo isti onaj pametni žar pomešan sa smrtno ozbiljnim a opet potpuno šašavim – umeće da zbunjenog čitaoca istovremeno i zabavi i uplaši.“

Andri Snajr Magnason (1973) je jedan od najproslavljenijih mlađih islandskih pisaca. Piše romane, priče, eseje, knjige za decu, pesme, drame i filmske scenarije. Publicističkim delom Zemlja snova iz 2006. kritikovao je islandsku energetsku politiku. Godine 2016. kandidovao se na predsedničkim izborima. Roman LoveStar bila je najprodavanija knjiga na Islandu 2002. Njegov roman Priča o plavoj planeti prva je knjiga za decu koja je osvojila Islandsku književnu nagradu (1999). Prava na Magnasonova dela prodata su u više od 30 zemalja.

ROMAN SE MOŽE NARUČITI PO CENI OD 800 DIN.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login