Чуваркућа: антологијa српске хаику поезије

У продаји је Чуваркућа: антологијa српске хаику поезије, коју је приредио Дејан Богојевић.

Милош Црњански је рекао да је „Хаику – мешање сопственог бића са природом“, Оникура „Изван искрености нема хаику песме“, Владимир Девиде каже хаику се може осетити и дубље доживети тек кад се човек дуже времена бави овом песничком формом; тачније, када активно учествује, тј. ако поред читања и ствара (пише), како дословно каже: „треба га читати и писати и живјети“. Сантока да је хаику срце поезије.

Приређивач српске хаику антологије „Чуваркућа“ у избору како песама, тако и аутора водио се искључиво естетским нормама, затим местом појединих аутора и песама у српским и светским оквирима, објављивањем песама у значајним антологијама и прегледима. Потпуно равноправно је посматрао „хаику у јапанском стилу“ и „хаику у слободном стилу“ јер је једино тако било могуће саставити квалитетну и обимнију антологију српског хаикуа. Циљ је било урадити што коректнији избор песама и аутора који наш хаику репрезентују у домаћим и светским оквирима. Поред песника који се искључиво баве писањем хаику поезије, аутора који уз друге књижевне и уметничке форме запишу некад и хаику, равноправно стоје и аутори који су у свом књижевном раду записали свега неколико хаику песама и које завређују да се нађу у антологијском избору.

Приређивача радује и чињеница да су истакнути књижевници писали и хаику песме: Мома Димић, Перо Зубац, Ђоко Стојичић, Мирољуб Тодоровић, Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Зоран Вучић, Радослав Вучковић, Зоран М. Мандић, Бојан Јовановић, Здравко Крстановић, Миљурко Вукадиновић, Слободан Шкеровић, Власта Младеновић, Душан Стојковић, Драган Јовановић Данилов…

АНТОЛОГИЈА СЕ МОЖЕ НАРУЧИТИ ПО ЦЕНИ ОД 1.000 ДИН.

НАРУЏБЕНИЦА:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login