Све приче Момчила Настасијевића

У продаји је збирка са целокупним прозним опусом нашег великог књижевника: Све приче Момчила Настасијевића. Књига је објављена у Пресинговој библиотеци ОПУС.

Књига Све приче Момчила Настасијевића садржи прозне радове из свих периода Настасијевићевог стваралаштва, како оне које су доживеле издање за пишчевог живота тако и оне које су објављене много касније. Настасијевић је често приповетке писао у више варијанти, а овде је, по избору уредника, одабирана она која се чинила успелијом.

Момчило Настасијевић је крајње необична појава у српској књижевности. Док су, рецимо, модерни надреалисти стварали српско-француске европске везе, а други књижевни великани се бавили политиком и дипломатијом, он се зачаурио у народном језику искапајући из њега саму суштину српског говора и српског језичког бића, притом користећи речи које данас можемо срести само у речницима, и рекло би се да бисмо га по томе лакше повезали са Доситејом Обрадовићем него са данашњим временом.

Настасијевић иде за утварама, вампирима, гротескним појавама, сеоским пијанцима и полулудим женама; његово приповедање често попут магле или некаквог флуида обавија позорницу на којој су смештене његове приче: то је маловарошки амбијент, усијан и болестан од похлепе и пожуде, а истовремено пун најузвишенијих надања и очекивања.

Такође, Настасијевић је и сатиричар, полемичар и критичар, он и те како уме да се подсмехне грађанима мале вароши када тобож граде библиотеке и друге установе које их уопште не интересују.

О Момчилу Настасијевићу су рекли:

„Настасијевић је био песник истраживач и копач“ – Исидора Секулић.

„Настасијевић је светац српског језика и српског књижевног израза“ – Станислав Винавер.

КЊИГА СЕ МОЖЕ НАРУЧИТИ ПО ЦЕНИ ОД 1000 ДИН.

НАРУЏБЕНИЦА:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login