Slaviša Radovanović – Ciganski sud

Slavisa-Radovanovic---Ciganski-sud-(korice)Objavljen je novi roman Slaviše Radovanovića – Ciganski sud. U pitanju je jedinstveni evropski roman o Romima iz Srbije.

Poput vijuganja zmije kroz bespuće prašume, običaj Ciganskog suda provlači se kroz evropski haos, u kome Romi žive na svoj, poseban način. Jedna od presuda ovog, narodnog suda, izrečena u Beču, dovela je, pet godina kasnije, do sukoba dela romskog naroda i pripadnika Islamske države u Parizu i Bosni. Neposredno posle atentata na „Šarli ebdo“, u pritvoru u Strazburu, nastavlja se prekinuta ljubavna priča dvoje mladih Roma. Neverovatna sličnost ciganske lepotice Rosice sa jednom od učesnika u ubistvu policajke u Parizu, Ajat Bumedijen, dovodi do velikih, međunarodnih potera i sukoba. Napeta akciona priča uhvaćena u mreži osećanja dvoje mladih Roma, vođena veštom rukom sjanog romanopisca, prodire duboko u temelje evropske kulture, zahvata običaje Roma, njihove žile kucavice, koji na „Šarli ebdo“ odgovaraju „Ciganskim ebdoom“. U romanu raste napetost, koja kao da se zaletela kroz slikovite predele Evrope i Srbije, običaje i ličnosti, kroz priču prepunu istorijskih i savremenih događanja, zanimljivih likova, zahvaćenih plimom evropeizacije i pružanja otpora njoj, njihovih verovanja i nadanja, ljubavi i osvete, kao da se vraća na novi početak.
Majstorski vođena, radnja romana je, u stvari, javno suđenje Evropi u kojoj su, Jugoslaviji i Srbiji iz kojih su došli, Islamskoj državi koja im preti, pa i samima sebi. Pisac ovog dela još jednom dokazuje svoju nadarenost i zanatsku spremnost da u već potvrđenom stilu, više puta nagrađivanom značajnim književnim nagradama, ubedljivo odslika protok vremena, da dočara na desetine likova kroz priču evropskog zahvata. Srpska književnost je ovom knjigom dobila delo koje će ostati upamćeno kao jedinstveni evropski roman o Romima iz Srbije.

Roman se može naručiti po ceni od 600 din:

NARUDŽBENICA

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  CAPTCHA ImageChange Image

  Slaviša Radovanović je rođen 1951. godine. Napisao je više značajnih romana od kojih su trag u srpskoj književnsoti ostavili „A, B, Vukovar“ (SKZ, Beograd), „Salašar“ (Apostrof, Beograd), „Očuh“ (Prosveta, Beograd), „Čiča Gorio beogradski“ (Narodna knjiga, Beograd) – antologija književnosti istočne Evrope, Univerzitet Berkli, „Francuska kutija šibica“ (Dereta, Beograd), – nagrada „Miroslav Dereta“ – „Srpska kutija šibica„ (Dereta Beograd), „Zemunica u Ajndhovenu“ (Reč naroda, Požarevac), „Minsko polje“ (Majdan, Kostolac) – nagrada „Branko Manas“ – Život po Larošfukou (UKS), „Traži se kralj na francuskim naslovnim“ (Alma, Beograd), kao i roman za decu „Lepenko među Srbima“ (Klet, Beograd). Njegova pripovetka „Plavi šljemovi“ (NIN) uvršćena je u svetsku antologiju antiratne priče u Njujorku.
  Radovanović je autor radio drame „Putovanje“ radio Zagreb – Panoptikum, kao i komedije „Metar i po do Cezara“, koja se izvodi u Srbiji, ali i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Makedoniji, Crnoj Gori…
  Živi u Prugovu.

  You must be logged in to post a comment Login