Širi izbor za Treći Presingov konkurs za najbolju poetsku zbirku

Na ovogodišnji konkurs Presinga za najbolju neobjavljenu zbirku poezije stiglo je više od 170 rukopisa. Odziv na konkurs je bio veliki i na nivou ranijih Presingovih konkursa.

Pristigli tekstovi su bili raznorodnih poetika i tematika. Bilo je haiku poezije, vezanog stiha, filmične dijaloške forme (na granici scenarija ili predloška za scensko delo), ali ipak je preovlađivao beli stih, često u kratkim, eliptičnim izlivima. Tematika je obuhvatala ne samo intimne fascinacije prirodom i ljubavlju, već i specifično ženske teme vezane za rađanje i položaj žene u društvu, ratna zbivanja iz 1990-ih i s njima povezanim traumama, bavljenje seksualnošću iz ženskog ugla i to na vrlo svež način, bez profesorskog pridikovanja.

Pristigle zbirke pokazuju pristojnu načitanost i impregnirane su intertekstualnim i intermedijalnim referencama.

Atmosfera u većini zbirki je mračna, gotovo pesimistična, tako da bismo tekstove mogli krstiti odrednicom „crni talas 2017. u regionalnoj poeziji“.

Izostale su kvazireligiozne teme koje već četvrt veka vladaju srednjom strujom u regionalnom pesništvu. Čak i oni tekstovi koji bi se morali okarakterisati kao neka vrste pastoralne poezije neoromatničnog stila, odlikuju se izvesnom otvorenošću prema svetu, u najgorem slučaju intuitivnim panteizmom, ne namećući  ličnu (i, sledstveno tome, jednokratnu, te tako neprenosivu) epifaniju u vidu pridike i tragičke kuknjave. Naprotiv, pesnik se po pravilu obraća čitaocu i traži dijalog.

Od pristiglih rukopisa, žiri u sastavu Jelica Kiso (predsednica), Predrag Crnković i Predrag Milojević  je izdvojio sledećih četrnaest autorskih zbirki u širi izbor:

 1. Sonja Jankov – Trojil i Mejbridž
 2. Nadežda Purić-Jovanović – Haljine iz muzeja
 3. Nataša Martinović – Veština koračanja
 4. Vladan Šipovac – Nismo ni vidjeli okean
 5. Marija Dragnić – Glad i puna trpeza
 6. Marija Matić – O prostorima
 7. Maja Belegišanin – Ni san ni java
 8. Saša Skalušević Skala – Rekreacija pre pakla
 9. Adi Jašarević – Dnevnik pedesetih
 10. Emina Daskalović – Histera
 11. Marija Biljan – Pa onda još
 12. Kemal Pečenković – Skretničar sreće
 13. Velimir Knežević – Dunav stanica
 14. Aleksandra Radičević – Zima na jeziku

Presing zahvaljuje svim autorima na učešću. U roku od nekoliko dana biće objavljeno ime pobednika, kao i kratki prikaz zbirke.

You must be logged in to post a comment Login