DO ZUBA U VREMENU (zbornik poezije socijalne tematike) – saopštenje urednika

walking_figure_1928_alexandr_rodchenkoZbornik poezije socijalne tematike Do zuba u vremenuproistekao je iz pokušaja da se markiraju (pesnički) glasovi u mraku, kao svojevrsna potreba za nalaženjem „drugih“ subjekata koji bi artikulisali potpuno izostao komentar na specifične egzistencijalne prilike u Srbiji u savremenoj srpskoj književnosti, odnosno da bi se odgovorilo na pitanje da li je i zašto ovaj tip poezije nestao iz dominantnog pesničkog diskursa.

Čovek kao kreator socijalnog poretka učestvuje u reprodukovanju socijalnih odnosa i to ne samo u ekonomskoj sferi, te književnost ne može ostati zona koja pobunu ne artikuliše niti je podstiče.

S verom da borba samo kao jedna „nezaustavljiva dijalektička vrteška“ – ima smisla.

Konkurs je bio otvoren za sve, te su na datu tematiku mogli odgovoriti kako priznati i poznati, tako i potpuno anonimni pesnici i pesnikinje, bez starosnog ograničenja.

Konkurs je trajao dva meseca i zaključen je 1. maja. Za to vreme poeziju je poslalo 223 autora (ukupno oko 900 pesama).

Osim tematike, kao urednički kriterijum nametnuo se upravo način artikulacije te pobune ili socijalnog komentara u pesničkom jeziku. Urednici Ivana Maksić i Predrag Milojević odabrali su, stoga, 61 pesmu 37 autora.

photo_rodchenko05Ovom prilikom se svima zahvaljujemo na učešću i želimo da čestitamo autorima uvrštenim u zbornik. To su: Stevan Šarčević, Marina Jovanović, Milan Mitić, Viktor Radonjić, Marko Antić, Ivan Marinković, Nikola Oravec, Siniša Stojanović, Slavko Mali, Miroslav Stamenković, Nenad Glišić, Mirjana Stefanović, Radivoj Šajtinac, Jelena Mandić, Milovan Marčetić, Miro Blagojević, Željko Mitić, Dragan Krsnik, Robert Tili, Dejan Radulović, Periša Armuš Beli, Marko Repac, Tomica Ćirić, Marko Car, Ratko Petrović, Nika Dušanov, Damir Nedić, Ljiljana Ninković Mrgić, Goran Živković Gorki, Dragana Mladenović, Marko Kragović, Bojan Samson, Svetislav N. Brković, Stevan Čvorović, Vladimir Milojković, Bojan Marković i Katarina Fiamengo.

Nakon štampanja zbornika, navedeni pesnici i pesnikinje će autorske primerke dobiti poštom.

Ivana Maksić i Predrag Milojević

You must be logged in to post a comment Login