Borivoje Petković – Mesi i ja (odlomak iz romana)

Borivoje-Petkovic---Mesi-i-ja-(korice)Prvi put od Božića su mama i tata zajedno za stolom, doduše, ćute i klimaju glavom. Njegovi izlasci i njeni treninzi učinili su da se i ne viđaju, osim slučajno. Mama je čak i ranije odlazila na posao da ne bi morala da se sretne s tatom. A on se sve kasnije vraćao da ne bi morao da se sretne s njom. A ja, obzirom da spa­vam tu gde spavam, sretao sam se s oboma, i ujutro i kasno noću. Baka iznosi punu korpu šarenih jaja, pozivajući nas da uzmemo i da se kucamo, zaboravimo sva neslaganja i svađe „jer danas je Uskrs, kako nama, tako i katolicima“, dakle, i Mesiju. U tišini samo se čuje lom ljuski. Onda mama počne da plače, tek onako, da pokvari ručak, u momentu kad je baka iznela vruće jagnje i krompir, isečan na polutke. Deda priskoči, mazi je, kao da je dete. Tata je gleda, upitno. Baka je pita da li je sve u redu s hranom.

Ja jedem i slušam.

Mama kaže da ovaj skot, misli na tatu, ne može da ode iz stana jer je polovina stana njegova, a da ona ne želi da se odseli tek tako, da bi on dovodio tu svoje šmizle. Tata joj velukodušno nudi da se on iseli, ako će ona da mu plaća stan. Mama spominje da bi mu najradije platila, ali da bi i on njoj mogao da plati, a ne da troši pare na „Vijagru“ i hemijsku mladost. Tata se zapanji, tvr-deći da to nije njegovo, već njegovog druga s posla. A da bi i ona mogla od svoje drugarice s posla da uzme silikone, za promenu.

Mama se skroz rasplače, nazivajući tatu idiotom koji priča svašta pred detetom i pali se na plastične kese.

Onda baka staje na tatinu stranu, optužujući mamu da je tata u pravu, da je mama kao žena i majka promašen slučaj. Deda joj odbrusi da zaveže. Baka nazva dedu „seljačinom“. On joj uzvrati „seljanko“. Baka reče da je ona otišla sa sela dok je on još čuvao ovce, a deda u stilu golgetera zabi „možda si ti otišla sa sela, ali selo nije otišlo iz tebe“. Religiozna baka se prekrsti, te ga pogodi crveno farbanim jajetom u glavu. Deda prevrnu tanjir. Tata reče dedi da se nosi. Mama i dalje plače.

Ja jedem i posmatram, ništa mi nije jasno, ali kako odoleti jagnjetini?

……

MESI I JA, jeste priča o dečaku kome je fudbaler Barselone Lionel Mesi zamenio oba roditelja. Knjiga u najužem izboru za nagradu Politikinog zabavnika za 2013. godinu.

Roman se može naručiti po ceni od 500 din.

NARUDŽBENICA:

  Ваше име (обавезно)

  Ваша е-пошта (обавезно)

  Предмет

  Ваша порука

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login