Nebojša Andrić – Nije mi žao

U prodaji je zbirka pesama Nebojše Andrića Nije mi žao.

Naslovom „Nije mi žao“ autor ograđuje vremenski okvir svog života, uzimajući za motiv knjige preispitivanje sopstvene uloge u proteklim događajima. Čitajući, vidimo da borba kao takva dominira u opisanim dogodovšinama i životnim tumbanjima. Pritom, pesnik nekada koristi narativni oblik, nekada pravi izlete u lirske stihove. U uvodnoj pesmi, po kojoj ova zbirka i nosi ime, iznosi se lajtmotiv: živeti se može u nekoj zabitoj kafani na Debelom brdu isto tako kao i u Pekingu, a razlozi za životne ožiljke na duši se mogu naći i u diskotekama i među tamburašima, i zavapiti se može sa svih krajeva sveta na svim jezicima, jer i pored svega: „Još sam tu (…) i još volim“. No, da nije u svakoj borbi suština, već samo u onoj koja vodi boljitku i progresu, ličnom i društvenom, govori i pesma „Hoćete rat“. Hoćete rat, ali da ne znate za silovanje / Njih petnaest siluje majku, četrdeset ćerku / otac uboden kamom baš četrdeset puta / sve gleda dok umire lagano. I stvarno, da li svako od nas ima samosvojni, ili kakav god nacionalni motiv koji bi nas potakao da želimo da nekom oduzmemo život samo zato što ne stanuje u našem već u susednom selu, da svesno pretvoramo i ono malo jada balkanske sirotinje u pravi pakao na zemlji? Pitanje koje postavlja pesnik je retoričko i nosi odgovor samo u sebi.
Druga osobenost ove zbirke je sećanje na tačne datume. Nešto se dogodilo tačno u određene dane, na primer 1. avgusta 1997, ili 23. novembra 2013, i pesnika i dan-danas kopkaju te uspomene. On ih nije relativizovao, niti ih je gurnuo pod tepih, već se i dalje odmerava sa njima, prevrće ih po glavi, razmišlja o tome gde je pogrešio i izvinjava se ako je nekoga uvredio, pa iako je Zemlja od tada obišla mnogo krugova oko Sunca, poručuje da je zaborav nešto na šta nemamo pravo. I, kao i kod uvodne pesme, i ovde za onu osobenu poruku imamo ubeđenje da je jedino ljubav ono za šta se vredi boriti. U ostalim ciklusima dominira ljubavna poezija, i ona, kao i pomenuti stihovi, uglavnom je okrenuta ka prošlim danima i preispitivanjima odluka kroz sećanja. Pesme su odmerene i ukalupljene u smislene cikluse, a cela zbirka je zaokružena i sadrži niz poruka o kojima smo govorili.
Sve u svemu, najteže je biti povratnik u vode književnosti posle dugih godina bez knjiga i aktivnog učešća na tzv. književnoj sceni. To ume autora da izazove na postavljanje bespotrebnih pitanja o kojima smo govorili na početku ovog nevelikog teksta. Zato, Nebojša Andrić i drugima ovom zbirkom poručuje: Pišite bez straha, poezija nije u oku kritičara, ona je u srcu pesnika. – Iz pogovora Predraga Milojevića
Nebojša Andrić je rođen u Valjevu 21. jula 1961. godine. Objavio je knjige pesama „Stara zavetovanja“, 1991, „Obrisi svega što sam“, 2002. i „Vaseljenski brod“, 2006.

PESNIK

Upoznao sam čoveka
što pronađe
mrtvog pesnika
u parku na klupi
smrznutog od bola.

Hladnoću svakoliku odavno
osećao nije.

Nismo znali
mi Jadni
oko njega
da smo isti
da nas ne razlikuje
dok podsmehom
mešasmo vodu i vino.

Nije mi nedostajao
kada ga
za prvim stolom levo
ili poslednjim desno
nije više bilo.

Moj nevid
prezir
tek behu delići
bola najhladnijeg
smrtnog.

Razbile me reči
naknadno otkrivene
za sitne
nedodirljive
i
shvatih
da su se svi pesnici
ovog sveta
te noći, na klupi,
u tom parku
smrzli od bola.
Ostali se kreću
bez stida…

IZVINJENJE

Izvinjavam se što ostavljamo
puste umove,
urušena tela

Znam beznačajno
je izvinjenje
kao i mi sami
sićušni

Ipak

Izvinjavam se
za sav otrov u nama, oko nas
za sve što sam vam preneo
sve nasleđeno

Borićete se sa besom
koji kipti, vitla u vama
i tugom bezrazložnom
Biće vas lako povrediti
a
ljubavi vam nikada neće biti dovoljno

Izvinite

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.
NARUDŽBENICA:

    You must be logged in to post a comment Login