Nataša Stanojković – Govor srca

U prodaji je zbirka pesama Natašе Stanojković Govor srca.

Ako je prva knjiga Nataše Stanojković bila najava nove pesnikinje srpskoga juga, ova je samo ohrabrenje u autorkino dublje poniranje začetih tema, zanimljivih opservacija života, produbljenije spoznaje same sebe i potvrda njenog pesničkog dara. Pesnikinja, na doživljaj sveta, produbljuje i grana tematska polja iz prethodne zbirke (Treptaji, 2001). Zbirku čine tri tematske celine (Oči koje ljube, Tama je moj dom i Zov tišine) u kojima je pesnikinja produbila misao o ljubavi, kako egzaltacijom ostvarene sreće, tako i bolnim traumatskim doživljajem kad ona izmiče i pokušajem pesnikinje da stvarnost odene u poetsko ruho, i o nekim životnim temama, koje pritiskaju čoveka , progovori između ova dva tematska kruga.
Ljubav je za autorku konkretna, ostvarena u fizičkom dodiru ustreptalog bića zelenih očiju , a ponekad je iskazana u nedorečenosti, naslućivanju ili nagoveštaju, čežnji i čekanju voljene osobe. Ima u ovoj zbirci pesama motivsko-tematske neomeđenosti. Ovu celinu čine pesme u kojima je zaokupljena evokativno-nostalgičnim odnosom prema detinjstvu i utiscima iz detinjstva, za koje je pesnikinja vezana prisno pupčanom i drugim vrpcama, zagonetkama i lepotom prirode o kojoj peva poneseno i u zanosu. Ovom korpusu pripadaju i stihovi o pitanjima i smislu čovekovog života, koji uranjaju u trajnije istine o njegovom položaju, bitisanju i životnim iskušenjima kojima je izložen, kao neminovnosti ljudske sudbine i tragike ljudske egzistencije. Pesnikinja celovitošću zbirke iskazuje težnju za pronalaženjem zrnaca egzistencijalnog i univerzalnog u poetskom viđenju života; sugeriše doživljaj pesničke ispunjenosti i trasira put koji neće u neizvesnost, zahvaljujući iskreno iskazanoj emotivnosti, pesničkoj obdarenosti i individualnosti. – Iz recenzije mr Jordana Ristića
Nataša Stanojković rođena je 1969. godine u Bujanovcu. Piše poeziju i priče za decu. Član je u udruženju za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba „Zapisi“ iz Bujanovca. Živi i radi u Vranju.

ZORA

Belo jutro
gizdavo siše zoru.

Bele rose
opijaju lišće.

Deca zovu, kliču.

Sunce ih nežno ljubi.

To jaka zemlja miriše.

To drveće bora
i miris svakog cveta
mami moju ljubav.

Ja radosno slušam
svaki zvuk ptice,
a cvetovi igraju.

Sav taj prizor
razneži me.
Čekam zoru.

Osetim svoj
osmeh na licu.

Sa svojim
ljubavima odlazim.

TEBI…

Tebi,
koja si jedina
jaka nit u mom životu.
Koji mi značiš
i čuvaš tajne.

Tebi,
koji mi svetliš dušu
i ne daš da trune.
Šta to u meni spajaš,
da zračim jače i žudim.

Tebi,
koji mislima mojim lutaš,
donosiš dobre dane
i daješ mir i spokojstvo
mome telu.

Tebi,
za naše prošle dane
što ostaviše
uspomene tajne.

Tebi,
što životu mom sreću daješ
što me čuvaš
i činiš da trajem.

Knjiga se može naručiti po ceni od 400 dinara.
NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login