Marija Ćos Fon – Kinderfuksa

Iz štampe je izašla šesnaesta knjiga Severnog svetla – roman Marije Ćos Fon Kinderfuksa.

Ovo je istinita priča o dugotrajnom silovanju u porodici i posledicama koje to ostavlja na žrtvu. Devojka po čijoj priči je ova knjiga napisana vodi fondaciju za pomoć ugroženoj deci i omladini a autorka, Marija Ćos Fon, bila je prava osoba da podari milost uobličenja često i mučnoj priči, koja, između ostalog daje odgovor i na jedno od najglupljih pitanja na svetu – zašto je toliko čekala? Istinit, potresan, ponekad nepodnošljiv uvid u um dvanestogodišnje devojčice koju je godinu dana silovao vanbračni muž ionako disfunkcionalne majke. Zatim godine povlačenja po različitim socijalnim i psihijatrijskim institucijama, rvanje s nizom socijalnih radnika, psihoterapeuta, bolničara, koji – i kada imaju najbolje namere i kada su najveštiji – najčešće ne umej uda dopru do ranjene duše. Autorka ponekad očigledno dođe u iskušenje da bude pametnija od teme, ali mudro zastaje, zauzdava metafore i ostale drangulije, i pušta neizlečivu traumu da progovori sama sobom. Nedavno je objavila svojevrsni „sikvel“ „Kinderfukse“, naime roman „Heroinska modelsica“.

Norveška spisateljica. Marija Ćos Fon (Maria Kjos Fonn; 1990) debitovala je pričom u antologiji mladih pisaca, oknjižila se 2014. mnogo hvaljenom zbirkom priča „Ovo nikada nikome nisam rekla“ (Dette har jeg aldri fortalt til noen), za koji je dobila debitantsku nagradu koja nosi ime pisca Taraja Vesosa.

Roman koji je pred vama, o seksualnom zlostavljanju i zavisnosti od droge iz 2018. dobio još jače pohvale, između ostalog da je „Norveška dobila novog Herbjerga Vasmuoa“. Roman je bio nominovan za sve najveće norveške nagrade od kojih je neke i dobio, a preveden je i na nemački. Godine 2021. dobila je nagradu koju dodeljuje udruženje norveških književnika za najboljeg perspektivnog pisca, u iznosu od 50.000 kruna; nagradu tradicionalno obezbeđuje knjižara „Tanum“. Posle „Kinderfukse“, Marija Ćos Fon je 2020. objavila i roman „Modelsica na heroinu“ (Heroin chic), opet jedan „hladan i moćan uvid u svet zavisnosti i droge“. Marija Ćos Fon je studirala opštu književnost sa teorijom književnosti u Oslu, pohađala je školu kreativnog pisanja koju organizuje izdavač Ašehug. Marija piše za nekoliko novina, između ostalih za Aftenposten, kao i za niz književnih časopisa. Zastupljena je u više antologija pripovedaka, pa i u jednoj nemačkoj antologiji najbolje norveške savremene priče. Živi u Oslu.

Knjiga se može naručiti po ceni od 800 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login