Laš Miting – Plivaj sa onima koji se dave

U prodaji je 15. knjiga Severnog svetla, roman Laša Mitinga Plivaj sa onima koji se dave.

U jesen 1971. norveški bračni par je poginuo od zaostale gasne granate u Francuskoj, na mestu nekadašnje krvave bitke iz Prvog svetskog rata. Njihv sinčić Edvard je tada nestao bez traga, ali pronađen je četiri dana kasnije. Edvard danas ima 23 godine i živi s dedom na zabačenom imanju u Gudbrandsdalenu gde gaje krompir i čuvaju ovce. Dok su bili u nabavci u selu, neko je na njihovim kolima namalao kukasti krst. Deda umire samo nekoliko dana kasnije i Edvard ostaje s neodgovorenim pitanjima. Šta su njegovi roditelji uopšte tražili u, inače zbog mora zaostalih bombi ograđenoj šumi, i da li je bilo baš slučajno što su nagazili na staru gasnu granatu iz ratnih dana? I u kakvom su odnosu bili njegov stric, koji je dugo živeo u Francuskoj, i poginuo za vreme rata kao član Pokreta otpora i nekadašnji kolaborant, deda, koji ga je odgajio.

I ko je pogrebnom zavodu sedamdesetih poslao veličanstveni komad drvodeljstva, sanduk izrađen od naskuplje i najkvalitetnije brezovine na svetu da čeka sahranu Edvardovog dede Svena Hirifjela?! Sve upućuje na strica, ali on je p osvim podacima poginuo 1943.

Potraga za odgovorom vodi Edvarda do Šetlanda gde sreće tajanstvenu devojku Gven, koja mu isprva osporava nasledstvo, a zatim kreće u zajedničku potragu za blagom, skupocenom orahovinom – koja će se ispostaviti kao mekgafin za kojim svi tragaju – i s njim putuje zatim u Francusku, na mesto krvave bitke u Prvom svetskom ratu.

Nema kraja preokretima u ovom romanu, koji je istinski page turner. Edvard je došao do svih odgovora koje je tražio, ali je možda platio previsoku cenu za to i možda bi poželeo da ih nije ni našao.

Laš Miting (Lars Mytting; 1968) je norveški pisac, novinar i urednik. Dugo je radio u dnevnim listovima Arbejdsbladet, Aftenposten i rok magazinu s engleskim imenom Beat, a zatim je više od deset godina bio urednik jedne izdavačke kuče. Kao prozni pisac debitovao je 2006. romanom „Konjske snage“, koji je rasprodat za samo tri sedmice, ali je slavu stekao 2010. engleskim prevodom stručne knjige o seči i obradi drveća, Norwegian Wood. Zatim je 2014. usledio njegov najveći hit, ovaj roman, koji je već preveden na više od 16 jezika i po kome treba da se snimi i film. Pisac prijavljuje da nikada u životu nije šutnuo fudbalsku loptu. Zauzvrat, vozio je moped, lovio patke i družio se više od prosečnog, introvertovanog pisca. Kao uzore navodi Kormaka Makartija, Karlosa Ruiza Safona, Petera Hega, Krisa Ofata, i Eni Pru. Kao i kod većine švedskih i norveških pisaca, i kod Mitinga je veliki pečat ostavila priroda u kojoj je proveo detinjstvo i mladost. U ovom slučaju reč je o Gudbrandsdalenu.

Knjiga se može naručiti po ceni od 1000 dinara.

NARUDŽBENICA:

    You must be logged in to post a comment Login