Zoran Škiljević – O ljubavi i još koječemu

U prodaji je nova zbirka kratkih priča Zorana Škiljevića – O ljubavi i još koječemu.

Ova zbirka kratkih priča Zorana Škiljevića očigledno predstavlja piščevu reakciju na ovovremene tendencije u književnosti, kako u svetu, tako i kod nas. Većina teoretičara razlog popularnosti žanra kratke priče, u pogledu pisanja, pa i nagrađivanja, ali i kod čitalačke publike, vidi u ubrzanom tempu života i ravoju savremenih tehnologija kojima se rapidno prenose kratke informacije, što utiče na manjak vremena za čitanje, ali i na čitalačka očekivanja – da se u što kraćoj formi dobije što više novosti (informacije). Ovi činioci su i uslov, a polako izgleda postaju i imperativ, što za pisce nije nimalo lak zadatak, pogotovo, ukoliko se odluče za tematiku svakodnevnog života, kao što je to Škiljević u ovoj zbirci.
Naizgled trivijalna, a upravo zbog toga i vrlo intrigantna, ova Škiljevićeva proza sadrži i dublji smisao, stoga je čitajte pažljivo, jer:
…Ćutanje je đavolja stvar. Stvar koje se treba kloniti. Ono ume da se zarije prâvo u srce, poput dobro naciljanog kuršuma, i ubija polako, kao otrov, neosetno. Samo jednog trenutka shvatiš da si mrtav i da ti nema više spasa. Da nema više ko da ti pomogne, jer onaj sa kim si ćutao do smrti je takođe mrtav, tako da ni njemu nema pomoći. Naprosto ni ne može biti drugačije:
kako da se nađete jedno drugom u nevolji, kad ste se upravo pokokali do smrti tako hladnokrvno i bez dvoumljenja kao da ste se za to spremali čitav život? Kao da ćete se još hiljadu puta ponovo roditi? Kad pobedi ćutanje, kasno je za kajanje. Kasno je i za oproštaj i za novi početak. Kad padnete oboje mrtvi, zar je važno ko je koga izazvao na dvoboj ćutanjem!
To nas dvoje najbolje znamo, zato ne uzimajte ovo olako. I nemojte ništa da se čudite…
(Đavolja stvar)
Smatram da bi ovu zbirku trebalo pročitati u dahu, pa zastati i razmisliti o svim sugestijama, nakon čega ćete uvideti mnogobrojne sintnice koje zanemarujemo, a koje zapravo čine život, a pišući o njima Škiljević je odgovorio na imperative, ali i na zlurade fenomene današnjice, koji nas podmuklo vrebaju. Stoga, branite se čitanjem…

Marina Đenadić

Zbirka se može naručiti po ceni od 400 din ili kupiti u knjižarama Plato, Plavi krug, Dobra knjiga.

NARUDŽBENICA:

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login