Uroš Nikolić – Rasparčani um / Fragmented mind

U prodaji je zbirka esejističke proze Uroša Nikolića Rasparčani um.

Autor u esejima razmatra pitanja boga, moralnosti, duhovnosti, estetike i metafizike, kroz različite primere polemišući sa autoritetima, iznosi svoje viđenje ovih problema, uključujući i drevne basne i poglede na savremenu kulturu otkazivanja.
Uroš Nikolić je rođen 1995. u Rumi. Završio je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je naučio da programira.

Lažna su ona čuda koja se protive zakonima fizike. Pravo je čudo kada čovek nađe smisao za život kada za to ima najmanje razloga. Na ovom svetu ima puno ljudi koji žive u najvećoj bedi, a ipak imaju želju za životom. Siromah do siromaha, čudo do čuda, a niko ne primećuje to. Sveti oganj je lažno čudo.
Biblijska čuda su metafore. Bukvalno tumačenje čuda banalizuje religiju.
*
Kada čovek pokušava da izbegne smrt on stavlja granicu između sebe i mesta gde očekuje da je ona, ali on ne zna gde je ona tačno. Zbog toga, bi on stavio tu granicu što dalje od mesta gde
je očekuje, tako da između smrti i granice koju je postavio ima toliko mesta da ako pređe granicu on neće susresti smrt. Tada bi se začudio što nema smrti, i tada bi imao utisak kao da je nadilazio svoju koncepciju granice. To je transcendentnost i ona ima nešto slično sa religijskim konceptom transcedentalnog. Međutim, na isti način kao što bez posude, tečnost nema svoju formu, tako i čovek bez granica nema svoju formu. Granice su ono što brani sve što je vredno. Granice su ono što nas sprečava da nanesemo haos na zemlji.
*
Albert Kami je imao ideju koja je jedna od najznačajnijih ideja za moj život: Razlog zašto bi trebao da živimo je zato što život čin pobune protiv besmisla života. To je smisao mog života. Niti Bog, niti moja lična sreća mi ne daje toliki smisao mom životu. Ali, zašto? Kad čovek savlada pretnju po njegov život, to daje osećaj smisla životu. Nema veće pretnje po život od neizbežnog zaključaka besmisla života: Nema poente da se živi. A što veću pretnju savladamo veći će biti smisao života. Kako da savladamo neizbežni zaključak besmisla života, ako je on neizbežan? Tako što mi nismo obavezani da ga slušamo, bez obzira koliko on bio „logičan“. Iz inata prema besmislu života, ja živim.

Knjiga je prevedena i na engleski jezik – Fragmented mind, i može se nabaviti i u ovom izdanju.

Cena je 500 dinara.
NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login