Tamara Lujak – Rečnik straha, 2. izdanje


U prodaji je drugo izdanje Rečnika straha Tamare Lujak, na 640 stranica B5 formata, ilustrovano i unapređeno u odnosu na prvo izdanje.

U stara vremena naš narod (ali ne samo naš) verovao je da mitska radnja zamenjuje stvarnu (kao što je bio recimo slučaj sa našim običajem ubijanja starih – lapotom). Tako i mi danas, u našem, savremenom svetu, negujemo svoju vrstu „kultova“, širimo svoja, savremena, predanja, kujemo sosptvene mitove i upražnjavamo sopstvene „rituale“.

Plašimo se strašnim pričama, kako nam se iste ne bi dešavale, hranimo se lažnim strahovima, kako nas ne bi uništavali pravi, upoznajemo se sa raznoraznim čudovištima, kako bismo izbegli da ih upoznamo u zbilji. Tako su nastali kultni filmovi „Petak trinaesti“, „Strava u ulici Brestova“, „Noć veštica“, „Zora mrtvaca“, „Osmi putnik“, „Leptirica“, tako smo skrojili mitove poput „Rata zvezda“, „Zvezdanih staza“, „Avatara“, „Gospodara prstenova“, uronili u Lavkraftov, Poov, Hakslijev, Velsov, Sviftov, Kingov, Gejmenov, Ristićev, Markovićev, Kneževićev, Skrobonjin, Damnjanovićev, Nešićev, Ognjanovićev svet… Tako je nastao i ovaj naš Rečnik.

Drugo i dopunjeno izdanje Rečnika koje je pred vama, rođeno je onog dana kada je prvo izdanje ugledalo svetlost dana (2014). Tada smo, naime, naišli na novi podatak za koji smo smatrali da ga treba uneti u Rečnik.

Kako i sam naslov kaže, Rečnik straha bavi se strašnim mitološkim bićima, bila to čudovišta, duhovi, demoni, divovi ili bogovi, kako u našoj, tako i u svetskoj mitologiji. Uz ove, dodate su i odrednice koje ih bolje određuju, a koje spadaju u našu svakodnevicu, odrednice poput: satanizam, medijum, masoni itd.

Odrednice o domaćoj mitologiji potpunije su u odnosu na odrednice o svetskim mitološkim bićima, što je i razumljivo s obzirom na dostupnu, relevantnu, građu. Takođe su detaljnije obrađene „strašnije“ nemani, odnosno one o kojima se češće i više pripovedalo u (našem i tuđem) narodu. U ovom drugom, dopunjenom izdanju proširene su pojedine odrednice koje su se već nalazile u Rečniku i dodate su nove: o biljkama, palim anđelima i demonima, „vešcima“ koji su zaista postojali, đavoljim mostovima, ukletim brodovima i ukletim gradovima, piromantiji, varljivoj svetlosti (vatrenim kuglama), da izdvojimo samo one najinteresantnije, odnosno, najpotpunije, najdetaljnije obrađene.

Trudili smo se da Rečnik osavremenimo: tako su se u pojedinim odrednicama (mahom vezanim za domaću mitologiju) javili i podaci o filmskoj, stripskoj, muzičkoj… industriji i drugim oblastima u kojima se javljaju strašna bića koja možete naći međ koricama ove knjige.

Rečnik straha se može naručiti po povlašćenoj ceni od 1200 din.

NARUDŽBENICA:

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  CAPTCHA ImageChange Image


  You must be logged in to post a comment Login