Radmila Vojinović – Povratna karta

Objavljena je knjiga kratkih priča Radmile Vojnović Povratna karta.

U ovoj zbirci cikliziranih kratkih priča autorka nas vodi kroz predele svojih sećanja i pokazuje nam razglednice sa starih putovanja. Dr Milena Dragićević Šešić kaže da su to priče o jednoj pomalo naivnoj, otvorenoj i osećajnoj generaciji.

Nostalgija sa kojom se govori o prošlosti ne prelazi u patetiku već svetli jednostavnošću i lepim uspomenama na minulo doba čije tragove prepoznajemo u slučajnim susretima.

Drugarice su više volele mangupe. Najveće face u gimnaziji bili su sportisti. Svaki put kad dolaze na trening devojke se poređaju na klupici. Oni su bili svesni svoje zavodljivosti, utrčavali su u svlačionice ko krdo mladih konja.  Kad se vreme izlepša trenirali su na trim stazi u Golfu. U prvom redu na tribinama sedele su devojke sa beskrajnim nogama, neustrašive, genijalne, divlje. Bile su ludo pametne i hrabre, nesavršene, ali zanimljive. Nju je uvek zapadao drugi red, ona je bila neodlučna i bojažljiva, plašila se svojih strahova i grešaka, ona nije bila hrabra da ispuni svoje snove. Čekale su da se pojave na stazi. Momci su bili zdravi, muževni, punokrvni, čak neke životinjske snage i lepote. Kad u krdu izlete na stazu, puni obećavajuće muškosti, među devojkama prostruji čudno uzbuđenje koje ih tera da se kikoću nizašta.  Nenad Skakač je bio zvezda. Svojom pojavom se izdvajao i u grupi. Njegovo visoko čelo davalo mu je plemenit izraz. Nadvisio je svoje drugove i iz daljine biste ga odmah prepoznali. Toliko je bio visok i lep. Bio je prelep i nije bilo sumnje da sve što poželi će biti njegovo.  Devojke su se utrkivale za njegovu pažnju. Svaka je osećala kao da njegov osmeh pripada samo njoj.

Radmila Vojinović (1953) piše kratke priče. Objavila je četiri knjige:

– Slatko od dunja

– Ispod dva neba 

– Priče od čudesnih reči

– Kapija na Bulbulderu 

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.

NARUDŽBENICA:

    You must be logged in to post a comment Login