Naja Marije Ajd – Karlova knjiga

U prodaji je knjiga br. 5 u Presingovoj ediciji Severno svetlo, koja objavljuje književnost prevedenu sa skandinavskih jezika: Naja Marije Ajd – Karlova knjiga. Roman je proglašen za najbolju knjigu u Danskoj 2017. u izboru časopisa Vikendavisen.

„Onda zazvoni telefon. Ne dižemo slušalicu. Ko bi nas zvao tako kasno u subotu uveče?“

Neizvesnost subotnjeg telefonskog poziva uvodi čitaoca u potresnu priču o gubitku deteta. Majka, u ulozi pripovedača, otvara dve istrage: jednu u kojoj ispituje niz događaja koji je doveo do tragične smrti njenog sina, i drugu, kojom evocira uspomene na njihovu zajedničku prošlost. Stičemo utisak da se majka-pripovedač sa svakom napisanom stranicom stanjuje i srasta sa listovima knjige, dok zapisuje svoje utiske i balansira između pristajanja i nepristajanja da se pomiri sa svojim gubitkom. Ona nastoji da ispisujući stranice svojevrsnog DNEVNIKA TUGOVANJA istovremeno zadrži sve ono što postoji još samo u pesmama njenog sina, njegovim beleškama i njenom sećanju. 

Časopis Vikendavisen je o knjizi napisao: „Moderna grčka tragedija — neumoljivo svedočenje o najdubljem biću tuge.“

 A Jyllands-Posten kaže: „Istinsko, nepodnošljivo remek-delo. (…) Naji Mariji Ajd je uspelo da ubedljivo rekonstruiše dubinu tuge.“

Roman se može naručiti po ceni od 600 din.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login