Duška Kisin – Nove duškaste ljubičice

Iz štampe je izašla knjiga kratke proze Duške Kisin Nove duškaste ljubičice.
Autorka posmatra svet na, reklo bi se, realistički način, a gde ima realizma, ima humora. I one malo teže teme uspeva da obradi na način koji podstiče vedrinu.

Nove duškaste ljubičice odišu šarmom i optimizmom. Šetala sam obalom Ade i uživala u razgovorima i mudrostima prolaznika, sedela u školskoj klupi i pevala u horu. Nostalgično sam se vraćala u vreme kada sam živela u Srbiji, a priče su mi dale nadu da ću uskoro videti svoj zavičaj. – Ana Frost, spisateljica i kompozitorka
Duška Kisin, rođena je u Beogradu gde već više od pola veka piše, peva, svira, crta i diše… Nove duškaste ljubičice su joj osma knjiga.

STOLNJACI
Decenijama je nedeljom sedeo u istoj starinskoj kafani sa kariranim stolnjacima. Pregledao je čitulje u Politici i čudio se kako je moguće da je toliko njegovih prijatelja i poznanika tako brzo otišlo na onaj svet. Jedne večeri je došao bager i srušio kafanu. Očajan je prepešačio grad, traživši drugo, slično mesto, ali su mu rekli da takve kafane više nisu modi. Otišao je na kineski buvljak i kupio karirani stolnjak za koji mu se učinilo da liči na onaj njegov. Ispred svoje zgrade izneo je sto i stolicu, stavio
stolnjak i kupio Politiku. To je bilo jedino rešenje.

BAL POD MASKAMA NA VODI
Rano jutro na Adi. Plaža na jezeru je u ovo doba dana prazna. Dve žene srednjih godina sede sa maskama, udaljene jedna od druge oko dva metra. Došle su zajedno, ali poštuju socijalnu distancu. Korona traje.
U vodi je muškarac. Poznaje ih, godinama se srećuna istom mestu. Zaustavlja plivanje i viče:
„U dahnite ovaj čist jutarnji vazduh, nema ovde nikog, a ovaj svet ćete inače napustiti kad vam je zacrtano, možda već danas, sutra, za 10, 20, 30 godina. Ovde vam ne treba maska.”
Žene se pogledaše i jedna mu dobaci: „Idi plivaj, pusti nas, moramo da se čuvamo, trebalo bi i ti da imaš masku – ovo ti kažem, zato što si nam drag!”
„Vi ste meni još draže! Nema na Adi nikakve opasnosti.”
Posle izvesnog vremena, žene su skinule maske I otplivale daleko.

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.
NARUDŽBENICA:

  Ваше име (обавезно)

  Ваша е-пошта (обавезно)

  Предмет

  Ваша порука

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login