Dalibor i Rade Kokić – Halo, Malezija

U prodaji je delo Dalibora i Radeta Kokića – Halo, Malezija, vrcavo štivo o avanturi susreta sa sasvim nepoznatm predelima i okolnostima, doživljaj drugog i drugačijeg

„Život piše neočekivane priče”, kaže ovaj nadahnuti autorski dvojac. Dalibor i Rade Kokić ih stvarno proživljavaju, jer ovde je reč o iskustvenom, dokumentarnom štivu. Takoreći, o svojevrsnom modernom literarnom bedekeru, putopisu, maštovitom štivu koje obiluje životnošću, opisom atmosfere, novih i neobičnih predela i lica, običaja i navika, promišljanjem viđenog i onoga što je ostalo u zemlji iz koje se put Istoka odlazi tragom posla. Ali, i o hrabrosti da se iskorači iz života koji ne nudi mogućnost za razvoj, o poverenju u sebe i bližnje, kao što se vidi iz rečenica citiranih na početku ovog teksta.

Nadasve, „Halo, Malezija”, je topla priča o prisnom odnosu sina i oca, ne tako čestom ni u literaturi ni u životu, tim dragocenijem. Još je Danilo Kiš pisao o tome, o podsvesnoj želji za „ubistvom” oca, (Frojd i Jung takođe) makar da je tu reč o onom odnosu na simboličkoj ravni u težnji za slobodom i prevlašću. Otporu prema autoritetu i večitom međugeneracijskom sukobu, čega ovde nema ni u tragovima. Naprotiv, ovde u ovom dvojcu, iz prepiske sina i oca, sve vrvi od emocija, brižnog odnosa oca prema sinu koga posao odvodi u Maleziju, i divnog uzvraćanja sina koji je pun ljubavi prema roditeljima, ali koji je uz to samosvestan, slobodan da sledi izazove i sopstvene ciljeve. Ovde, pre svega, dolazi u prvi plan hrabrost i samog oca, da pokaže poverenje, da pruži podršku sinu koji je rešio da se osloni na sebe, da obuzda svoj strah i da ne bude prepreka.

mr Milica Jeftimijević Lilić

Više informacija o knjizi: radekokic@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login