Рецензија књиге «Ко убија тај и краде» ауторke Марије Мрвошевић

Marija-Mrvosevic-Ko-ubija-taj-i-krade-korice-233x300Др Драгољуб Татомировић, доктор права – криминолог и криминалиста, Виши криминалистички инспектор у пензији

Књига аутора Марије Мрвошевић «Ко убија тај и краде» је у својој суштини један замишљени Извештај надлежном шефу полиције у вези разјашњавања конкретних убистава у које је поред државне полиције ангажован и приватни детектив-жена.

Прича садржи све елемента детаљног полицијског извештаја, описи су веома верни оним који се сачињавају у стварности. Ауторка врло добро «води случајеве» при том до перфекције запажа психолошке манифестације као одраз  укупних психичких стања оних који су предмет «истрага».

У пракси се то тако и догађа, и злочини се и разјашњавају у тренутку када се стање доведе до границе да осумњичени, који је и извршилац кривичног дела, више не може да се супротстави осeћају сопственог укупног стања, од кривице до очекиване казне.

Прича је врло корисна као тренинг градиво за припаднике државне полиције и приватне детективе, не само у Србији, као и као помоћно градиво у току увежбавања хипотетичких разјашњавања кривичних дела у полицијским образовним установама.

Наравно, ауторка је претпоставила да је Србија држава из њених жеља у којима државна полиција сарађуjе са приватним детективима, да се приватним детективима нуди посао у криминалистичкој полицији, односно да истраге воде полиције, мада је ситуација у њој, Србији, потпуно друкчија, а истраге воде у целости тужиоци, док је полиција та која поступа по његовим налозима.

Као и свако ауторско дело и ова књига  представља скоро неприкривену биографију аутора, открива њена укупна стања, надања, жеље, контакте са људима, немогућност развијања емотивних веза због сопствене супериорности или друкчијих схватања,  па се биолошке потребе жене задовољавају задовољењем физичких страсти, без помињања веза које би биле и репродуктивне.

Ауторка је из тзв. «Индиго генерације», чији припадници могу много више него што се од њих званично тражи, односно нису способни да поступају у оквиру званичних правних, моралних ни обичајних закона, па чине како се њима свиђа, показујући свој презир према свим устаљеним нормама државе, одбијањем да се посвете нечему што не сматрају вредно њихове пажње, па тиме и поласци у неке образовне институције од којих се брзо одустаје, све због њихових «необјашњивих» знања који им сваку школу учине безвредном.

Због овога су сви Индиго припадници оцењени, и јесу, као мање душевни у односу на претходне генерације – родитеље сматрају онима који су своју обавезу извршили њиховим рођењем, одгајањем и бригом за њих, али не одбијају да о њима брину и даље, не одбијају њихов новац нити отворена врата која постају отворена баш захављујући претходном ангажовању родитеља – мајке и очеви су им као у неком пролазу који траје и који би без икаквих проблема могли да забораве или се окрену другим решењима у оквиру чега имају велике проблеме јер не налазе довољно вредних са којим би се дружили.

Ова генерација ће довести до битног смањења популације људи, не само у Србији, али ће то смањење у њој бити врло брзо и веома уочљиво.

Припадници ове генерације ће увести међуполне односе као потребу за нечим физичким, увешће норме улажења у везе са ожењeном-удатим, са старијим, са расама које се сматрају другоразредним у антрополошком смислу, са припадницима најнижих социјалних структура, увек у циљу трагања за оним што претпостављају да могу наћи, односно ради очигледног показивања да су устаљени обичају погрешни и засновани само на форми – они ће тражити суштину, бежаће од обичаја, биће често усамљени, живеће у свом иреалном свету, који ће својим посебним надареностима чинити реалним до мере која им се свиђа.

Препоручујем књигу за публиковање, а ауторки препоручујем суздржаност у одбијању прихватања постојања норми које омогућавају овакав живот људи, уз лично ангажовање да се они побољшавају а не да се прво сруше да би се потом градили нови – много би то било тешко, а може се догодити.

Планиница, 16.7.2013. г.

др Драгољуб Татомировић

You must be logged in to post a comment Login