Konkurs za Zbornik poezije socijalne tematike 2014

radnicka-klasa-300x225Priređivanje zbornika je pokušaj da se odgovori na pitanje zašto postoji raskorak između dominantnog diskursa poezije i aktuelnih egzistencijalnih prilika u Srbiji.

Gde je i da li je nestala poezija socijalne tematike? Da li se ona svesno izbegava jer drugi tipovi tekstova donose potencijalno veći (kulturni) kapital? Ili je, posmatrano iz burdijeovske perspektive, na snazi prosta strukturna prinuda, te postoji izvestan put od oslobađanja od egzistencijalnih nužnosti do pisanja poezije?

Postoji li klasna svest danas, pa i kod pisaca? Kako se ona manifestuje? Kako se (jedna) stvarnost percipira iz različitih klasnih pozicija? Kako pisci/ pesnici vide jedni druge u odnosu na klasnu podeljenost? Kako pojedinac/ pisac vidi sebe u odnosu na društvenu stvarnost/ političku i kulturnu elitu? Verovanja smo da pesnik (intelektualac), pristajući na određene ideološki iskonstruisane fantazme, doprinosi očuvanju statusa quo i staje na stranu povlašćenih i privilegovanih, čime gubi kapacitete i legitimitet da progovori u ime potlačenih i obespravljenih (artificijelna angažovana pozicija danas). Kako je moguće da se pojedini pisci deklarišu kao levičari a da su njihove ideološke pozicije jasno neoliberalne? Da li svi pisci pristaju na klasna umekšavanja i gde se nalazi pesma kao borba danas?

Urednici zbornika su pesnici Ivana Maksić i Predrag Milojević.

Izdavač je Presing, Mladenovac.

Propozicije:

Pesnici i pesnikinje mogu poslati do 5 svojih pesama na mejl: ljutipesnicisrbije@gmail.com

Konkurs se raspisuje za pesnikinje i pesnike koji žive u Srbiji.

Rok za slanje pesama je: 1. maj. 2014.

Ne postoji starosno ograničenje.

Svaki pesnik koji bude uvršten u zbornik dobija autorski primerak.