Ernad Osmić pobednik IV Presingovog konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku pesama

Saopštenje žirija

Ernad Osmić sa zbirkom pesama Bosanski robot pobedio je na Četvrtom Presingovom konkursu na koji je 219 autora poslalo svoje radove. Zahvaljujemo se svim učesnicima, a pobedniku čestitamo. Žiri takođe predlože objavljivanje dve zbirke pesama iz najužeg izbora, to su:

– Pol Polanski (SAD), Autobusom po Jerusalimu
– Nenad Glišić (Srbija), Naslednici vremena

Bosanski robot je kompaktna i dovršena zbirka pesama talentovanog stvaraoca. Naslovna pesma dopire do svih delova zbirke: robot koji tinja na evropskom otpadu osvetljava pozornicu čoveku u središtu zatočenja, ličnog i kolektivnog, za lirski zamah neposrednog, nepretencioznog, izvornog pesničkog govora. Osmićeve pesme su iskrene i nenametljive, a tačne i precizne slike viđene očima koje se viju nad nezamislivom zemljom. Čitajući ovu zbirku stičemo utisak prepoznavanja – tu su naše opšte, svakodnevne, aktuelne teme: odlazak u inostranstvo, ostanak u zemlji, mali grad, skučenost prostora i vremena, ljudska bezosećajnost, žanr-scene sa ulice, susreti sa poznanicima, intimni dijalozi sa bliskima, porodični razgovori. Stupajući u saodnos sa svim aspektima života i smeštajući svoj lični doživljaj u prvi plan, pesnik preuzima na sebe odgovornost za napisano i ne traži van sopstvenog proživljavanja (i preživljavanja) inspiraciju za pesme. Govoreći u svoje ime, međutim, on govori u ime svih.

 

NAŠA MAJKA SAVA

Prije nego što sam otkrio
kako svoje kameno tijelo opisati tačnim mjerama
pored nogu mojih je curila voda
bez imena

Uvijek se mogu vratiti
spomenicima žrtvama i herojima,
siluetama njihovim i na njima
mjeriti dužinu mojih ruku i nogu
najdužih mišića moga tijela
gledati niz njih u neku tačku
koje nema

U vražju mater neka ide
i rijeka i njeno ušće i njeno dno
stojim pored vode čitav život svoj
čekam
da me spasi

KAD JE UMRO UMBERTO ECO

iz beskonačnosti izvlačim pouku
da ništa nije ni bitno ni nebitno
opredjeljenja su za djecu i ljude od morala
otac ne zna hoće li završiti kuću
ili početi da zida mauzolej

eno ga kopa temelj i psuje rat
materi je jedan te isti dan
već zadnjih petnaest godina

kune se da joj je osmijeh iskren
ali joj ne vjerujem
proći će i ovo
proći ćemo mi
i iza nas će proći
barem onoliko koliko ih je prošlo prije nas
cigare sebi ne mogu priuštiti
načinjem drugu kutiju danas
da prestanem, to je opredjeljenje,
a nisam dijete

BOSANSKI ROBOT

na otpadu negdje u Evropi
među golfovima dvojkama
u trnju bodljikavih žica
u ritmu od dvije četvrtine
crvenim svjetlom treperi
strujno kolo
u obliku mustre
s begovskog ćilima

oklopom sačinjenim
od zeničkog čelika
pogonom opremljen
na tuzlanski ugalj
bosanski robot hrđa
nepodmazan

ko ga napravio?
ne zna
zašto?
ni to

 

Ernad Osmić, rođen 30. septembra 1989. u Brčkom. Od 1992. do 1999. godine živio je u Hamburgu. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, u Brčkom završava gimnaziju, 2012. godine je završio studij Bosanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a 2015. na istom univerzitetu stiče zvanje magistra bosanskog jezika i književnosti.

Bavi se pisanjem poezije, kratkih priča, scenarija, književnokritičkih osvrta i eseja. Poezija, esejia i kratke priče su mu objavljivane na raznim književnim portalima, u časopisima i zajedničkim zbirkama u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Pjesme na njemačkom jeziku su mu uvrštene u dvije antologije savremene njemačke poezije. Godine 2012. osvaja drugu nagradu časopisa Avlija za najbolju neobjavljenu priču u regionu. Osvaja treće mjesto na konkursu za kratku priču novina Oslobođenje u Sarajevu 2014. godine. Objavio je zbirku pjesama „Inat jezika“ 2016. godine, a 2018. godine osvojio je prvo mjesto na konkursu Zvona i Nari u Hrvatskoj za kratku priču Discovery. Trenutno živi i radi u svom rodnom gradu.

You must be logged in to post a comment Login