Iz štampe izašao zbornik poezije socijalne tematike Do zuba u vremenu

Do zuba u vremenu zbornik (korice)Iz štampe je izašao zbornik poezije socijalne tematike Do zuba u vremenu (Presing, 2014).

Objavljivanje zbornika je pokušaj da se u savremenoj književnosti artikuliše izostali komentar na specifične egzistencijalne prilike u Srbiji, ponovo uspostavi prekinuta nit sa onim najboljim nasleđem srpske socijalne poezije, kao i da se oda počast toj tradiciji. Ova veza je diskretno sugerisana i naslovom zbornika (nastalim spajanjem dve Davičove sintagme „do zuba u mraku“ i „do guše u vremenu“.)

Osnovno pitanje koje se nametnulo jeste zašto je ovaj tip poezije nestao iz dominantnog pesničkog diskursa. Urednici zbornika, Ivana Maksić i Predrag Milojević, imali su ideju da pokušaju da markiraju (pesničke) glasove u mraku. Konkurs je bio otvoren za sve, te su na datu tematiku mogli odgovoriti kako priznati i poznati, tako i potpuno anonimni pesnici i pesnikinje, bez starosnog ograničenja.

Imamo razloga da verujemo da je konkurs u potpunosti uspeo. Izdvojili smo pesme koje socijalni komentar ne donose uvek u otvorenom, transparentnom vidu, već kroz jezičko preispitivanje i eksperiment, ironiju ili jezičku travestiju i one, kao šire shvaćen pojam socijalnog komentara, doprinose poetskoj raznolikosti glasova.

Smatramo da je mapiranje i osvešćivanje problematike današnjih potlačenih i drugih glasova moguće samo kroz shvatanje borbe kao neprekidnog procesa, pa se nadamo da će ovakvih zbornika još biti u budućnosti.

Spisak autora čije pesme čine zbornik može se videti na sledećem linku: http://konkursiregiona.net/do-zuba-u-vremenu-zbornik-poezije-socijalne-tematike-saopstenje-urednika/

Zbornik se može naručiti po ceni od 400 din.

NARUDŽBENICA:

  Ваше име (обавезно)

  Ваша е-пошта (обавезно)

  Предмет

  Ваша порука

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login