Sanja Dačić – Životinjarije

U prodaji je roman Sanje Dačić Životinjarije.

Iako se na prvi pogled može učiniti da je u pitanju alegorijska struktura, ovde je reč o romanu o životinjama (analogno pričama o životinjama), što ne znači, naravno da nije iskorišćena mogućnost višesmislenog i prenesenog značenja. Šumu zasnivaju mravi, a sveznajući narator informiše se preko drevnih zapisa na kori drveta. Kroz vreme (koje je takođe personifikovano) Šuma doživljava transformacije, jači savladavaju slabije. Radnja se odvija u nekoliko svetova – na zemlji, na nebu i pod zemljom, odnosno u vodi čija je carica kornjača. Upečatljive su scene „gozbe“ koja to nije, nego većanje o gladi, a na kojima se donose odluke o budućim pravilima i ustrojstvu. Oko glavnih junaka koji su pokretači zbivanja – lav, medved, orao, mravojed, kojot, vuk, lastavica… ispletene su priče, a oko zmaja, koji se nameće kao gospodar nad vatrom kruži mit sve do njegovog nestanka. Pre izlaska i formiranja Grada, Šuma je doživela nekoliko preobražaja. Letopisca najviše zapanjuje pojava „dvonogih“, najpre jednog plemena, a zatim i još dva. Roman se može čitati i kao odjek u ogledalu srednjevekovnog spisa o životinjama „Fiziolog“, čiji se odlomci takođe navode – kao što su ljudi tumačili osobine i postupke preko životinja, tako „Životinjarije“ u jednom svom nivou tumače životinje preko ljudi.

„Koroteka bi bila tek zbirka dosadnih i nevezanih majmunska brbljarija, da nije u njoj tih uzbudljivih i začuđujućih događaja, krojenja i prekrajanja priča bez kraja o nužnoj pobuni potomaka protiv očeva svojih i njihovih pravila; da nije u njoj krvi srodnika što teče vremenom kao što reka protiče kroz šumu, silovito i nezadrživo; da nije otimanja i preotimanja dece, silovanja ženki i progonstava protivnika na kraj sveta. Da danas ne čujemo prolamanje gromova koji udaraju o nebranjeno tlo, da ne vidimo nebo sa suncem, mesecom i zvezdama koje oslikavaju bitke i proždiranje starih bogova, bismo li verovali da je prošlo mnogo, mnogo vremena od dana kada su prvi mravi započeli crtanje mape šume i sveta kopajući podzemne i nadzemne puteve unakrst? Da nije u šumi smene zelenih i žutih i krvavih listova, da nije golotinje njene okovane ledom, bismo li poverovali da jedan zeka kopa rupu u vremenu, kroz koju ono ističe do samog svog početka, pa se uvrće kao crv na tlu izbačen iz staništa, da bi povratilo iz sebe ono što je već postojalo? Da zvezde nisu oči zveri što nas vrebaju krijući se iza oblaka, dima i svetala ovog 192 grada sazidanog na razumnoj meri blagosti i krvoprolića, okruženog vodama i vatrama, gde glavu i kožu možeš izgubiti za tili čas, izgubiš li razum i meru; da li bismo verovali da su bitke vođene daleko pre nas odredile ovaj grad i ovo vreme?“

Sanja Dačić rođena je 1974. u Gradačcu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu. Piše poeziju, prozu i eseje. Objavila je knjigu pesama „Pitanja smrti i pitanja večnosti“ i pripovetke „Godine učenja“.

Knjiga se može naručiti po ceni od 600 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login