Mihajlo Palić – Lutrija (po Borhesu)

U prodaji je roman Mihajla Palića Lutrija (po Borhesu).

Knjiga govori o sukobu siromašnog i bogatog dela društva. Iako se čini da siromašni nekad mogu da nadvladaju, pitanje je vremena kad će revolucija da pojede samu sebe i ponovo uspostavi režim onih koji imaju i mogu naspram onih drugih koji nemaju pa ne mogu, ali se s time ne mire.
Sveta je momak iz provincije koji bi na svaki način da pobegne od svog porekla, da bude prihvaćen u visokom društvu. Dobija sjajan posao i strelovito se uspinje lestvama hijerarhije u jednoj od najmoćnijih ustanova u zemlji. Ruši sve mostove iza sebe jer se oseća moćno i smatra da je sav prethodni život bio samo priprema za raj, slavu i bogatstvo koje ga neminovno očekuje. Kada oseti da se celokupna konstrukcija Lutrije ljulja, pokušaće da izađe iz tog kola. I tek tada će se zapitati otkud on u tom društvu, na tom mestu. Shvatiće da nije nikakav poseban talenat, nego samo prosečan mladi čovek koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešnom trenutku, predodređen da odigra rolu za koju nije dorastao, a posle da bude žrtvovan po odluci onih koji zaista odlučuju o nama i našim sudbinama. Od potpunog brodoloma spasavaju ga drugari i kolege koje je stekao dok je bio na vrhu i sa kojima je na neki čudan način uspeo da stvori „pokret otpora“.
Za razliku od Svete za kojeg je svaki novi dan put u nepoznato, njegov šef Ilija je potpuno samouveren čovek čiji su potezi programirani nedeljama unapred. On je siva eminencija Lutrije, ustanove za namirivanje kadrova na vlasti. Ako nešto krene po zlu, on ima rezervni plan. Međutim, desilo se da su očekivanju zaslužnih i poštenih građana u jednom trenutku toliko porasla da ih ni Ilija nije mogao zatomiti. Nastala entropija je sve više rasla i pretila da razori ceo sistem.

Knjiga se može naručiti po ceni od 700 dinara.
NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login