Javorka Đorđević – Pogled sa periferije

Javorka-Djordjevic---Pogled-sa-periferije-(korice)Presing je objavio zbirku kratkih priča Javorke Đorđević – Pogled sa periferije.

Pogled sa periferije je zbirka kratkih priča koje govore o tmurnim danima Balkana, o posleratnom periodu u kome rane prethodnih nedaća još nisu u potpunosti zacelile; porodica najviše trpi u tim previranjima, i možemo pratiti kako se urušavaju nekada čvrste tradicionalne vrednosti srpskog društva. Knjiga nosi u sebi nostalgiju za boljim vremenima, ali kada treba bit nepristrasan u oceni uzroka zla koje nas je snašlo, autorka  to bez okolišanja kaže – u pitanju su netrpeljivost, nepoštovanje različitosti, licemerje i gramzivost.

Ova knjiga donosi i autentične opise života juga Srbije, prave Javorkine domovine i uvid u narodni karakter koji ostaje nepromenjiv i pošto se akteri odsele, pa bilo to u mentalitetom sličnu Bosnu, bilo u daleku i hladnu Skandinaviju. Pri tom, čovek ostaje čovek, a nečovek ništa drugo i ne može biti. Izuzetno bogata jezikom, ova zbirka ima svoj autentični izraz. Neke priče iz zbirke lako mogu postati i romani.

Javorka Đorđević je rođena 1947. godine u selu Mali Vrtop, Opština Gadžin Han.  Studirala je književnost na Filološkom  fakultetu u Beogradu. Pesme i priče je objavljivala u “Studentskim novinama”, “Glasu omladine”, “Gradini” i „Prosvetnom listu“ u Sarajevu. Pisala je celog života, a knjiga „Pogled sa periferije“ je prvo delo koje zvanično objavljuje. Jednu polovinu radnog veka provela je u prosveti u Bosni, a drugu u Srbiji. Pretežno piše pesme koje nije objavila, a koje će jednog dana ugledati svet.

Knjiga se može kupiti po ceni od 300 din.

  Ваше име (обавезно)

  Ваша е-пошта (обавезно)

  Предмет

  Ваша порука

  CAPTCHA ImageChange Image

  You must be logged in to post a comment Login