Irfan Horozović – Snježni tigar skače kroz vatreni obruč

U prodaji je 15. knjiga edicije YUGO_ЛИТ – roman Irfana Horozovića Snježni tigar skače kroz vatreni obruč.

Jednostavna je to i tužna priča.

Bolestan djed, koji to krije, putuje s unukom i priča mu priče o njihovom legendarnom pretku. Pehlivanu, u svim smislovima te riječi. Stekla su se tako, na čudan način, mjesta i priče koje ih odslikavaju. Roman čiji je ovo uvod bio je pripremljen za štampu 2008. godine zajedno s još četiri knjige za mlade. Likovnu opremu i ilustracije načinila je nadahnuto Aleksandra Nina Knežević. Međutim, kaže se da svaka knjiga ima svoju sudbinu.

Tad knjige nisu objavljene. Razlozi su univerzalna viša sila i/ili elementarna ljudska manija za spletkama. To zapravo i nije sržna stvar.

Čekao sam pet godina da istekne ugovorna obaveza, a onda sam ga ponudio kao rukopis koji bi mogao biti zanimljiv nekom od subvencioniranih izdavača. Odgovor je bio gluh.

Nekoliko godina kasnije pokušao sam ponovo uključivši ga u rukopis Nedovršene priče. Ignorantski odgovor je dugo zvonio u mojoj svijesti. Nisam mogao shvatiti šta je u toj tužnoj, a ipak optimističkoj priči izazivalo takvu šutnju.

Irfan Horozović je rođen u Banjoj Luci 27. 4. 1947. godine gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Filozofski fakultet (Komparativna književnost i Jugoslavistika) diplomirao u Zagrebu. Uređivao je nekoliko časopisa u Zagrebu, Banjoj Luci i Sarajevu i radio u izdavaštvu i na televiziji.  Živi u Sarajevu.

Objavio je preko četrdeset knjiga. Pjesničke knjige: Zvečajsko blago, Testament iz mladosti, Knjiga mrtvog pjesnika, Buduće svršeno vrijeme, Kaleidoskop…) Romane (Talhe, Kalfa, Psi od vjetra, Imotski kadija, Filmofil, Berlinski nepoznati prolaznik, William Shakespeare u Dar es Salaamu… Pripovijetke:  Salon gluhonijemih krojačica, Karta vremena, Iluzionistov grob i lebdeća žena, Prognani grad, Bosanski palimpsest, U sumrak padaju jabuke, Beskrajni zavičaj… Dramski tekstovi izvođeni na radiju: Šesta smrt Benjamina Talhe, Zadovoljština, Kuburović, Posuđena rečenica Dramski tekstovi izvođeni u teatrima: Ružičasta učiteljica, Soba, Pehlivan Arif Tamburija, Šeremet, Proba, Tri Sabahudina  Dramski tekstovi izvođeni na televiziji: Šeremet. Zaboravljena poslovica (TV film). Neki od tih tekstova su prevedeni i igrani u inostranstvu. Po njegovom scenariju snimljen je animirani film Leda II i pomenuti TV film Zaboravljena poslovica. Dobitnik je više nagrada (Sedam sekretara SKOJ-a, 1972, grada Banje Luke, 1980, Udruženja književnika BiH, 1988, za najbolju knjigu za djecu u BiH, 1987, Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1998. godinu i Nagrade „Meša Selimović“ 2003, te nagrade „25. novembar“ za životno djelo, 2017.). Zastupljen je u brojnim antologijama pripovijetke, poezije i drame, te prevođen na više jezika.

Knjiga se može naručiti po ceni od 600 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login