Grad ukletih: horor priče (grupa autora)

U prodaji je zbirka kratkih horor priča pod imenom Grad ukletih. Zbirka je rezultat Presingovog konkursa koji je raspisan na regionalnom nivou. U zborniku su zastupljene priče 20 autora. Urednici zbornika su Tamara Lujak (Hrvatska) i Mario Lovreković (Srbija).

Svaki narod i svaka zemlja mogu da se „pohvale“ makar jednim ukletim gradom: Jerinin grad (Srbija), Alep (Sirija), Pompeja (Italija), Bodi (Amerika), Klomino (Poljska), Pripjat, odnosno Černobilj (Ukrajina), Kolmanskop (Namibija), Sanži (Tajvan), Orandur-sur-Glan (Francuska), Kovlun (Hong Kong) i možda najneobičniji od svih njih, Hašimu (ostrvo-grad u Japanu)… Različiti su razlozi njihovog nastanka: praznoverje, lokalne legende, fatalne nesreće, propast i zatvaranje rudnika, zločini u II svetskom ratu, nuklearna katastrofa…

Kada smo se odlučivali za temu konkursa „Ukleti grad“ nismo se vodili mišlju о ukletim gradovima sveta; želeli smo da otkrijemo samo one koji su plod vaše mašte, jer danas, možda više nego ikad, ljudi imaju potrebu da se suoče sa Zlom, suprotstave mu se i pobede ga, makar samo kroz priče koje smo odabrali i koje su sada pred vama.

Strah i ljubav dva su osećanja koja najdublje prožimaju čovekovo biće i koja ostavljaju najdublje ožiljke. Stoga ne čudi što teramo sebe da ih iznova proživljavamo – kako bismo uočili sopstvne greške, kako bismo sazreli i odrasli i krenuli dalje… Zlo (kao i ljubav) poprima različite oblike: za nekoga je ono senka u vratima ili prozoru, čudovište na ulici ili kuli zaboravljenog grada, za nekoga ima čeljusti ili je misao sama, magla međ prstima, vazduh koji udišemo, kamena staza kojom hodamo, za nekoga je to špil karata, tama, prošlost ili budućnost, vampirska, đavolja ili veštičija rabota, klinika koja nudi nadu u spasenje, ili pak čaša u kojoj se pronalazi „lažna“ uteha, Leteći (Ukleti) Holanđanin, Grad koji luta…

Svako se protiv zla bori na svoj način: neko ga prihvata, neko poklekne pod njegovom nepodnošljivom težinom, neko oslabi mentalno, drugi se uzdigne i otrgne, prevari ili nadmudri, treći se sakrije i drhtulji, ili se tiho, godinama bori; neko trpi, neko nasrće, neko sam izaziva borbu… Svako se makar jednom u životu susreo sa nesrećom, Zlom, svako je u nekom trenutku u životu nisko pao i dotakao dno – i uspeo da se izbori za svoj glas, svoje parče neba, svoju slobodu i ponovo se rodi. Priče iz ove zbirke govore o toj borbi i težnji za slobodom koju dobijamo kao nagradu za naše plemenite težnje.
Tema koju smo postavili pred naše učesnike bila je široka – nismo tražili da priče budu samo iz oblasti fantastike, naučne fantastike ili horora, dopustili smo svakom piscu da progovori o sopstvenim strahovima – i sa njima se izbori. Svaka od priča koja se našla u ovoj zbirci svojevrstan je pečat, slika vremena u kojem živimo. Stilovi su različiti, način pripovedanja takođe, kao što i treba da bude u ovakvoj zbirci. Šarolikost tema, načina pripovedanja, pristupa i razrešenja – oslikavaju svakog pisca ponaosob i teraju nas na razmišljanje: koji su naši strahovi, borimo li se protiv njih i na koji način. Možda vas neka od ovih priča inspiriše da se i sami oprobate u pisanju, iznesete neki od svojih strahova na videlo dana i – pobedite ih, kao što i treba.

Zbornik se može naručiti po ceni od 540 din.

Narudžbenica

    Ваше име (обавезно)

    Ваша е-пошта (обавезно)

    Предмет

    Ваша порука

    You must be logged in to post a comment Login