Duška Kisin – Duškaste Ljubičice

Duska-Kisin---Duskaste-ljubicice-(korice)DUŠKA KISIN – DU KI je rođena u Beogradu, gde živi i radi kao profesorka u gimnaziji. Iako je po profesiji muzičar, bavi se i svim ostalim vrstama umetnosti. Piše kratke urbane priče, poeziju, drame, eseje, članke o muzici, putopise, a po posebnom priznanju prijatelja i odlične statuse na FB. Ovo joj je treća knjiga. Ilustraciju na koricama je potpisao ilustrator i pesnik Slavko Mali iz Prokuplja.

Duškaste ljubičice su zbirka veoma kratkih priča, stavljenih u urbanu sredinu i često poučnih. Smenjuju se slike sa Ade Ciganlije, iz beogradskih škola, susreta generacija koje odlaze i onih koje tek pristižu, događaji sa neverovatnim obrtima. Duška piše i o čovekovim slabostima, grotesknim slučajevima pohlepe, zabludama trajanja i prolaznosti.

Izdavač je Presing, Mladenovac.

Zbirka se može naručiti po ceni od 300 din.

NARUDŽBENICA:

  Ваше име (обавезно)

  Ваша е-пошта (обавезно)

  Предмет

  Ваша порука

  CAPTCHA ImageChange Image

  Neke priče iz knjige:

  BERLIN

  GRAFITI!!! Istok i zapad. Sjaj i beda. Skvotovi. Pankeri. Hladno i toplo. „Ozbiljni“ koncerti, „neozbiljni“ klubovi. Deca s kolodvora ZOO. Noć i dan. Galerije i muzeji na otvorenom i zatvorenom. Odličan prevoz, ali i šetnja… Zelenilo, jezera u gradu… Slobodni, ležerni, ljudi. Pacov koji prelazi ulicu na pešačkom prelazu na Aleksandar placu. Moć koju osetite ispod Brandenburške kapije obasjane suncem, čak i bez sunca. BERLIN JE SVE. Sve što ste oduvek želeli da saznate o svemu. Nadam se ponovnom viđenju s njim.

   

  O NESTANCIMA I DOBOŠU

        U familiji je dugo kružila priča o čukundedi koji je kao dečačić od dvanaestak godina, rešio da pobegne od kuće. Tada, naravno, nisu postojala nikakva sredstva informisanja, pobegao je a roditelji su, očajni, iznajmili dobošara da svako veče na trgu u gradu objavljuje uz lupanje palicama po dobošu njegov nestanak.

  On se krio, jednog dana se prerušio, stavio šešir na glavu, nalepio brčiće, stao među okupljene ljude na trgu, koji su slušali objavu dobošara i viknuo: „Naći će se, naći će se!“

  Posle nekoliko dana kad je potrošio sve pare koje je „pozajmio“ iz slamarice od kuće, uredno se vratio roditeljima.

   

  SVETI NIKOLA I NASLEDSTVO

  ili: Nušić je sve znao

  Desetogodišnjica smrti D.J, koji je naprasno umro pred Sv. Nikolu, kada je napunio 75 godina. Komšije su pozvale rodbinu i prijatelje na parastos, drugog dana ove najveće slave u Srba, kada je pokojnik i sahranjen.

  D.J. je imao pristojno nasledstvo, završio školu, zaposlio se, oženio, dobio sina, a sin se takođe regularno, u građanskim  rokovima, oženio, otišao u stan kod žene i dobio sina. Unuk je rođen na Svetog Nikolu i deda je insistirao da se njegovo najveće blago, baš tako i zove. Prolazile su godine. Sve je bilo funkcionalno i lepo dok supruga D.J. nije poginula u saobraćajnoj nesreći, on ostao udovac, samac, a njihov sin, snaja i unuk su veoma retko dolazili da ga obilaze i retko se javljali telefonom. Sin je mislio da je očev jedini naslednik i da je prosto prirodno da ga obilazi samo kad su mu potrebne pare, odnosno za praznike, kad se porodični fondovi isprazne. D.J. je imao divne komšije s kojima je provodio vreme, negovali su ga kada je bio bolestan i kojima se uvek žalio na usamljenost i nebrigu rođene dece o njemu. Jednog dana je prelomio. Rešio je da ugovorom o doživotnom izdržavanju ostavi svu imovinu i novac  tim divnim ljudima, koji će ga paziti u starosti, a svojim biološkim naslednicima koji ga se ne sećaju, neće ostaviti ništa. To je i pravno završio u sudu.

  Kada je naprasno umro, pred Sv. Nikolu i bio sahranjen drugog dana te slave, sin i unuk, mezimac Nikola, došli su na sahranu i posle nje, tražili ključ od očevog stana od komšije. Ovaj im je rekao da je stan i sve ostalo ostavljeno njemu, na šta je sin poludeo, u afektu izvređao komšiju, optužio ga da mu je otrovao oca, ali i pored svih kleveta, davanja para advokatima i sporova, ipak, ostao uskraćen za veoma lep

  You must be logged in to post a comment Login