Dušica Radosavljević – Mali priručnik za čuvanje duše

U prodaji je zbirka pesama za decu Dušice Radosavljević Mali priručnik za čuvanje duše, sa ilustracijama Sandre Tagić.

Pred čitaocima se nalazi Mali priručnik za čuvanje duše, pesnička zbirka Dušice Radosavljević. Šta bi drugo moglo da bude izvor poezije do sama duša, taj životni duh koji je u tajnoj sprezi sa samim srcem. Dušica je svoje pesme ispevala oslanjajući se na svoje srce, ona je srcem gledala i jezikom srca pisala.
Ova poezija je pisana jasnim izrazom koji se kreće od metaforičnog, simboličkog, do pesničkog pisma koje se može okarakterisati kao dokumentarističko.
Možemo reći da je motiv ognjišta polazna inspirativna tačka kod naše pesnikinje.
U simbolističkom smislu ognjište ima mitski karakter koji je postojan i u značenjskom smislu realan jer obuhvata svako vremensko razdoblje.
Ognjište simbolizuje dom i ljubav, bližnje, ono je izvor samog života i postojanosti porodice i tradacije. Upravo je vatra ognjišta neminovno zaslužna za razbuktavanje tople poezije koja čini ovu knjigu, ali i za potrebu da se poezijom izrazi i svetu obrati sama autorka.
Iako je ovaj poetski priručnik naslovljen kao mali priručnik, on je i te kako veliki jer sadrži poeziju koja nas doslovno uči kako možemo da budemo srećni i da dušu sačuvamo.
Bez obzira što je ova poezija u svom izražajnom kontekstu namenjena mladima, ovde su opisane univerzalne teme na koje se često treba podsećati i od kojih nam sam stepen sreće zavisi.
Poezija Dušice Radosavljević posvećena je različitim činiocima života, u osnovi stoji ljubav, a gde ima ljubavi tu su i deca, preci, životinje, o čemu i Dušica svedoči.
Još je drevni Sokrat rekao da naš cilj u životu treba da bude uzdizanje duše. Ono što dušu hrani jeste dobrota koju dajemo i koju dobijamo. Drugačije se duša uzdizati neće. Naša pesnikinja to vrlo dobro zna. Svaka pesma u ovoj knjizi je kao jedna mudrost, bilo da je posvećena dobrim starim ljudima, porodici, detetu, psu, vrapcu, rodoljublju, igri, tradiciji..
Mnogi danas govore kako sreću čine male stvari. Međutim, mi ne možemo reći da su porodica ili odnos prema deci i bližnjima male stvari jer takav, dobar, odnos se stiče samo uzajamnom dobrotom, ali i žrtvom koja sagoreva sebičnost. Živeti u takvom svetlu je za svakog čoveka vrlina i velika stvar, a napisati knjigu o tome jeste pokazatelj jedne namere da se takva duša predstavi i svoju dobrotu podari čitaocima, bilo da su oni mali ili veliki, stari ili mladi. – Zoran Antonijević, Poezija duše

Dušica Radosavljević je rođena u Aranđelovcu, živi u Mladenovcu. Radila je kao novinar RTV Mladenovac, urednik informativnog programa, zamenik glavnog i odgovornog urednika, kao i dopisnik pojedinih beogradskih medija. Od školskih dana piše poeziju. Pesme su objavljivane u đačkim časopisima, pojedine i nagrađivane. Poetski i prozni radovi novijeg datuma publikovani su u zbornicima, antologijama i književnim časopisima. Zbirka poezije za decu „Mali priručnik za čuvanje duše“ je njena prva objavljena knjiga.

U TREŠNJINOM GNEZDU

posvećeno Vladi

Krošnja trešnje ličila je na ogromno gnezdo
dok smo se tata i ja uspinjali sa mukom,
bila sam mala, uplašena, nevešta,
tata me sve vreme pridržavao rukom.

Slasne trešnje jeli smo sedeći
čim dospesmo do jakih grana,
pogled je dopirao do Kosmaja
naokolo livade, njive, drveće
i vedro nebo sa svih strana.

Tata je ubrao trešnje sa peteljkama
i lagano mi obrisao musavo lice,
a potom pažljivo stavio na oba uha
– Ko sada ima najlepše naušnice?

Bio je to jedan od onih dragocenih dana
kada ti je sve potaman, prijatno i lepo,
čarobno vreme u krošnji trešnje
sa tatom sokolom – sećanje prelepo.

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    You must be logged in to post a comment Login