“Bumerang“ Berislava Blagojevića najbolja knjiga u Republici Srpskoj za 2016. godinu!

Nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za najbolju knjigu u prošloj godini dobio je roman autora Berislava Blagojevića „Bumerang“.

Predsjednik žirija Mileta Aćimović Ivkov rekao je da su članovi žirija razmatrali 18 prispjelih knjiga, a na današnjoj završnoj sjednici odlučeno je da u uži izbor uđe šest.

„U uži izbor, osim pobjedničkog romana, ušle su knjige `U traganju za ocem` LJiljane Lukić, `Glasovi sa granice` Anđelka Anušića, `Jauk grobne tišine` Aćima Todorovića, `Eleusinski soneti` Radmila Radovanovića i `Glas Andrićgrada` Stevke Kozić Preradović“, naveo je Ivković. “Ova nagrada je značajna iz niza razloga, ali meni najviše znači jer je to prva nagrada koju sam dobio u Republici Srpskoj“, izjavio je Berislav Blagojević za MONDO.

Blagojević kaže da mu je drago i zbog grada Broda koji je jedan od književnih junaka u “Bumerangu“ i zbog svih manjih gradova i mjesta koja su imala sličnu sudbinu krajem prošlog vijeka.

“Na neki način ovo znači da i mlađi književnici mogu očekivati da će dobiti nagradu Udruženja književnika RS i da treba da se bore za svoja prava ako se već bave ovim poslom,“ kaže Blagojević.

On je istakao da se žiri prilikom odlučivanja o godišnjoj književnoj nagradi rukovodio time da bi trebalo da se za najbolju knjiga odabere ona koja ima kompleksan sistem književne umjetničke vrijednosti, kao i savremenu temu.

Ivković je rekao da Blagojevićev roman tematizuje neke od najdramatičnijih događaja iz skorije srpske istorije, koja je obilježena ratnim izgonom i povratkom u razrušeni zavičaj.

„Zbog toga su pripadnici mlade generacije, čiji se likovi grade uvjerljivo, i mogli da postanu reprezenti još jedne naše uludo potrošene, bezizgledne, bumerang generacije“, naveo je Ivković.

Osim Ivkovića, članovi žirija bili su Milenko Stojičić i Jelina Đurković.

Predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević naveo je da je nagrada ovog udruženja za najbolju knjigu 2.000 KM, te najavio da će biti uručena dobitniku 1. aprila, na sjednici Skupštine Udruženja.

izvor: http://mondo.ba/a726714/Magazin/Kultura/Bumerang-najbolja-knjiga-u-Srpskoj.html

You must be logged in to post a comment Login